Baluken'e dava açılmasına gerekçe olan hafıza kartı kayboldu!

HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'e dava açılmasına gerekçe olan hafıza kartının kaybolduğu ortaya çıktı. Baluken, cezaevi girişinde el konulan söz konusu hafıza kartı nedeniyle 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken'e 'cezaevine yasak eşya sokmaya teşebbüs' ettiği iddiasıyla dava açılmasına gerekçe yapılan hafıza kartının kaybolduğu ortaya çıktı.

Şu anda Sincan cezaevi'nde tutuklu bulunan İdris Baluken, 18 Kasım 2011 tarihinde KCK davasında tutuklu bulunan Hatip Dicle, Fırat Anlı ve Mehmet Ermiş'i ziyaret etmek için Adalet Bakanlığı'ndan izin aldı. Bakanlığın açık görüş izni ile Diyarbakır D Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'ne giden Baluken, x-ray cihazından geçirildi. X-ray cihazının sinyal vermesi üzerine Baluken'in üzerine arayan görevliler montunun cebindeki çok girişli hafıza kartına el koydu. Görevliler tutanak tutunca Baluken hakkında 'cezaevine yasak eşya sokmaya teşebbüs' iddiasıyla dava fezleke hazırlandı.

DOKUNULMAZLIKLAR KALKINCA SORUŞTURMA BAŞLATILDI

TBMM'de yapılan anayasa değişikliğiyle dokunulmazlıkların kaldırılmasının ardından Baluken hakkında, olayla ilgili soruşturma başlatıldı. Soruşturmanın sonunda savcılık, 23 Kasım 2016'da İdris Baluken hakkında 2 yıldan 5 yıla kadar hapis istemiyle iddianame hazırladı.

İddianamede, Baluken'in 'cezaevine sokulması yasak olan eşyaları bilmesi gerekirken, kart okuyucuyu cezaevine sokmaya teşebbüs ettiği' öne sürüldü.

BALUKEN: İLETİŞİM MATERYALİ DEĞİL

Mahkeme iddianameyi kabul edince İdris Baluken hakkında Diyarbakır 3'üncü Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. Davanın ilk celsesinde Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile ifadesi alınan Baluken, cebinde bulunan kart okuyucunun bir iletişim materyali olmadığını söyledi. Balukan kart okuyucunun sadece içerisine bir hafıza kartı konulması durumunda işe yarayabileceğini ve o dönem sık sık cezaevi ziyaretleri yaptıklarını belirterek, hafıza kartı okuyucusunu cebinde unuttuğunu kaydetti.

SAVCILIK: EMANET KAYDINA RASTLANMADI

Davanın önceki celsesinde Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazan mahkeme, 'suç delili' olduğu belirtilerek el konulan ve adli emanete alınması gereken kart okuyucunun bilirkişi incelemesi yapılması için gönderilmesini istedi. Savcılıktan mahkemeye gönderilen yazıda ise "Kart okuyucunun bilirkişi tarafından incelenmesi yapılmak üzere gönderilmesi istenilmiş ise de; 2016/24421 soruşturma no'lu dosya üzerinden herhangi bir emanet kaydına rastlanılmadığı hususu bilgilerinize rica olunur" denildi.

Sincan 1 no'lu F tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi'nde tutuklu bulunan İdris Baluken, davanın bugün görülen 4'üncü duruşmasına SEGBİS ile  çıkmak istemediğini belirterek katılmadı. Baluken'in avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir ise duruşmada hazır bulundu.

'BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ YAPILAMADI'

Dosyaya gelen evrakları okuyan hâkim, emanet eşyanın istendiğini, emanet kaydının yapılmadığına ilişkin cevap verildiğini, bu nedenle bilirkişi incelemesinin yapılmadığını söyledi.

Duruşmada söz alan Baluken'in avukatı Baydemir, müvekkilinin geçirdiği rahatsızlık nedeni ile SEGBİS ile duruşmalara katılmak istemediğini belirterek, "Davayı biz takip edeceğiz. Müvekkilimizin duruşmalaradan vareste tutulmasını talep ediyoruz" dedi.

Ara kararını açıklayan mahkeme, Saluken'in duruşmalardan bağışık tutulmasına karar verdi. Suçlamaya konu hafıza kartının mahkemeye gönderilmesi için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na yeniden müzekkere yazılmasına karar veren mahkeme, olumlu cevap verilmesi halinde kart okuyucunun bilirkişiye gönderilmesine hükmetti. Duruşma ertelendi. (DİYARBAKIR/DHA)