Gözaltındaki Halkevleri Başkanı TDK sözlüğünü değiştirtti

Geçtiğimiz hafta gözaltına alınan Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş'ın TDK'ya açtığı davada karar verildi. Mahkeme, 'kadını aşağılayan ve küçük düşüren' kelimelerin TDK Sözlüğü'nden kaldırılmasına karar verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş'ın açtığı Türk Dil Kurumu (TDK) davası sonuçlandı. Ankara 6. İdare Mahkemesi, ‘oynak’, ‘taze’, ‘müsait’, ‘yollu’ gibi kelimelerin argo anlamlarının kadını aşağıladığı ve küçük düşürdüğü gerekçesiyle TDK sözlüğünden çıkarılmasına karar verdi.

Cumhuriyet'ten Alican Uludağ'ın haberine göre; geçen hafta gözaltına alınan Halkevleri Eş Genel Başkanı Dilşat Aktaş, TDK tarafından yayımlanan sözlüklerde yer alan bazı kelimelerin tanımlarında cinsiyet ayrımcılığı yapıldığını belirterek, bunların sözlükten çıkarılması için 2015 yılında TDK'ye başvurdu. TDK'nın, bu başvuruyu reddetmesi üzerine Aktaş ve avukatları idare mahkemesinde ret işleminin iptali davası açtı.

Türk Dil Kurumu'nun sitesinde 'oynak' kelimesinin dördüncü anlamı 'davranışları ağırbaşlı olmayan (kadın veya kız)' olarak yer aldı.

'ÖNYARGILARI BESLER'

Mahkeme oy çokluğuyla, bu sözcüklerin argo anlamlarının sözlükten çıkarılmasına karar verdi. Kararda, “Toplumsal cinsiyetçilik içeren kelime yapılarına çalışmalarında yer vermemesi, davalı idarenin uluslararası ve ulusal normlardan kaynaklanan görevidir. Dava konusu kelimelerin argo anlamlarının, Türkçe’nin ticari hayatta, kitle iletişim araçlarında, eğitim ve öğretim kurumlarında ve sosyal hayatın diğer alanlarında doğru ve güzel kullanılması hususunda öncü görevi üstlenen Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde ve internet sayfasında yer almasının hukuka uygun olmadığı sonucuna varılmıştır” denildi.

Dava dilekçesinde, “müsait”, “boyalı”, “yollu”, “taze”, “oynak”, “kötü yola düşmek”, “esnaf”, “kötüleşmek”, “serbest” kelimeleri gibi bazı kelimelere yönelik tanımlamaların kadına yönelik şiddeti ve cinsiyet ayrımcılığını artırdığı ve önyargıları besleyici etkileri olduğu, bunun anayasanın 10/2 maddesinde ve Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere aykırı olduğu vurgulandı.

.

AVUKATLAR MAHKEME KARARINI DİLŞAT AKTAŞ'A İLETECEK

Halkevleri Kadın Sekreteri Nebiye Merttürk, kararı kadınların zaferi olarak nitelendirdi. Anayasa'nın 10. maddesinin kadınların erkeklerle eşit olduğunu anlattığını anımsatan Merttürk, bir devlet kurumunun cinsiyet ayrımcılığını besleyemeyeceğini kaydetti. Merttürk, “Kadın-erkek eşitliği için her alanda mücadele edeceğiz” dedi. Davayı açan Aktaş’ın gözaltında olduğu için bu kararı öğrenemediğini söyleyen Merttürk, avukatların bugün karardan haberdar edeceğini söyledi. Dilşat Aktaş, 2011 yılında Ankara'da düzenlenen bir eylemde polis panzerinin üzerine çıktığı görüntülere yönelik olarak o dönem Başbakan olan Tayyip Erdoğan'ın, "Polis panzerin üstüne tırmanan kız mıdır kadın mıdır bilemem" sözleri ile gündeme gelmişti.

Halkevleri Başkanı Aktaş gözaltına alındıHalkevleri Başkanı Aktaş gözaltına alındı