Ev hayvanlarına çip zorunluluğu

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ev hayvanlarına kimlik zorunluluğu getirdi. Kedi, köpek ve gelincik sahipleri, hayvanlarına mikroçip taktıracak ve gerekli bilgilerin yer aldığı pasaport çıkartacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kedi, köpek ve gelincik sahiplerine pasaport ve mikroçip takma zorunluluğu getirdi. Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmeliğe göre, köpek sahipleri 1 Ocak 2021, kedi ve gelincik sahipleri ise 1 Ocak 2022'den itibaren en geç bir yıl içinde kimliklendirme yapıp bakanlığa bildirecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, "Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmeliği"nin amacı; 'hastalıklarının etkin kontrolünü sağlamak' olarak belirtilirken kimliklendirilen hayvanların elektronik ortamda kayıtları tutulacak. Hayvan sahipleri, hayvanlarının her türlü bakım ve beslenmesinden sorumlu olacak, onları terk edemeyecek.

DERİ ALTINA MİKROÇİP YERLEŞTİRİLECEK

Yönetmelikte yer alan bilgiye göre; kedi, köpek ve gelinciklerin boynunun sol tarafında kulağa yakın kısmına veya iki kürek kemiği arasına deri altına mikroçip yerleştirilecek. Veteriner hekim veya teknisyenlerce yapılacak olan uygulama sonrası hayvana özel pasaport çıkartılıp veri tabanına kaydedilecek. Kayıtlarda, hayvan hareketlerinin tarihi, gittiği veya geldiği işletmeyle sahiplerinin bilgileri, mikroçip numaraları, veteriner hekimi ve bilgileri, doğum tarihi, cinsiyeti, ırkı, rengi ve ölüm tarihi bulunacak ve bilgiler en az 5 yıl saklanacak.

Elektronik ortamda tutulacak veriler evcil hayvanın şu anki sahibini ve adresini de içerecek. Hayvanlara yapılan aşılar ve sahip değişikliği gibi bilgiler en geç 15 gün içinde kaydedilecek.

SOKAK HAYVANLARI SAHİPLENİLDİĞİNDE KAYIT EDİLECEK

Sahipsiz hayvanların, hayvan barınakları tarafından gerçek veya tüzel kişiliklere verilmesi halinde "Sahipsiz Hayvan Edinme Formu" ve varsa hayvanın sağlık karnesiyle sahiplendirme tarihinden itibaren en geç 60 gün içinde il veya ilçe müdürlüklerine başvurulacak. (HABER MERKEZİ)