Salih Müslim, Prag'da gözaltına alındı

Eski PYD Eşbaşkanı Salih Müslim, bir konferans için gittiği Prag'da Çekya polisi tarafından dün gece gözaltına alındı. Reuters, Müslim'in bugün öğle saatlerinde, Türkiye'nin talebi doğrultusunda tutuklandığını duyurdu. Adalet Bakanlığı iade için çalışma başlatıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - PYD eş başkanı Salih Müslim, Çekya’nın başkenti Prag’da gözaltına alındı.

Anadolu Ajans, Çekya İnterpol Birimi'nin Müslim'i 24 Şubat'ta 'Türkiye'nin ilettiği yakalama emirlerine istinaden' gözaltına alındığını duyurdu. Haberde Türkiye'nin Çekya'ya 'iade' talebini ilettiği belirtildi.

ANHA, haber ajansı da halen TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumluluğu görevini yürüten Salih Müslim'in Türkiye'nin isteği üzerine Çekya'da gözaltına alındığını duyurdu. Ajans, davetli olduğu bir konferansa katılmak üzere Prag’da bulunan Müslim'in kaldığı otele dün gece giden Çekya polisinin Müslim’e Türkiye’nin şikayeti üzerine kendisini gözaltına alacaklarını bildirdiğini aktardı.

Müslim ile takas edileceği iddia edilen iki Çek vatandaşı kim?Müslim ile takas edileceği iddia edilen iki Çek vatandaşı kim?

İçişleri Bakanlığı, 13 Şubat'ta Salih Müslim'in adını 'kırmızı liste'ye eklemiş ve adına 4 milyon TL ödül koymuştu.

İçişleri Bakanlığı Salih Müslim'i kırmızı listeye aldıİçişleri Bakanlığı Salih Müslim'i kırmızı listeye aldı

ADALET BAKANLIĞI: İADE İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILDI

Adalet Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Müslim hakkında, 13 Mart 2016'da yaşanan Güvenpark saldırısıyla ilgili dava açıldığı hatırlatıldı. Mahkemenin yakalama kararının ardından kırmızı bülten talep edildiği belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Söz konusu şahsın, Çekya'da bulunduğunun belirlenmesi üzerine harekete geçilmiş, gerekli temasların sağlanması üzerine şahsın ülkemize iadesi amacıyla yakalanması ve tutuklanması talep edilmiştir. Çekya'nın başkenti Prag'da gözaltına alınan şahsın, Türkiye'ye iadesine yönelik de çalışmalar başlatılmıştır. Söz konusu şahsın geçici tutuklanmasının ardından Çekya'nın da taraf olduğu 'Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'nin hükümleri uyarınca Müslüm hakkında iade talepnamesi gönderilecektir."

Erdoğan'dan Müslim açıklaması: Çekya inşallah Türkiye'ye teslim ederErdoğan'dan Müslim açıklaması: Çekya inşallah Türkiye'ye teslim eder

BOZDAĞ: İKİ ÜLKE DE İADE ANLAŞMASINA TARAF

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ da Salih Müslim'in gözaltına alınmasıyla ilgili açıklama yapıldı. Bozdağ, Müslim'in Prag'da olduğu bilgisi üzerine, emniyetin Çekya makamlarıyla iletişime geçtiğini belirtti. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun Çek mevkidaşıyla görüşeceğini aktaran Bozdağ, şunları söyledi:

"Şu anda gözaltındadır. Hem Dışişleri Bakanlığımız hem İçişleri Bakanlığımız hem de Adalet Bakanlığımız, iade süreciyle ilgili Türkiye'nin üzerine düşenleri yapma konusundaki çalışmaları sürdürüyorlar. Dışişleri Bakanımız belki görüşmüştür, belki şu anda görüşüyordur, Çekya Dışişleri Bakanıyla da konuyu görüşecektir. Bizim dileğimiz Türkiye'ye iade edilmesidir. Bildiğiniz gibi hem Türkiye hem Çekya, Suçluların İadesine Dair Avrupa Sözleşmesi'ne taraftır. Dolayısıyla aramızdaki hukuk da bunun gözaltına alınması ve iade edilmesi evrakları gelene kadar tutuklu kalması ve ondan sonra durumunun değerlendirilmesidir." (HABER MERKEZİ)