Bekir Kaya'dan, Van TSO Başkanı Takva hakkında suç duyurusu talebi

Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya, Van Ticaret Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva hakkında suç duyurusu talebinde bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Görevden alınan Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Bekir Kaya, çelişkili ifade veren ve “mülkiye müfettişinin hazırladığı ifade tutanağını okumadan imzaladım” diyen tanık VANTSO Başkanı Necdet Takva hakkında “yalan tanıklıktan” suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

Türkiye'de gerçekleşen 6-7-8 Ekim Kobanê olaylarının ardından sadece Van ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyeleri hakkında açılan kamu davaları sürüyor. Yerine kayyım atanan Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Bekir Kaya hakkında, davanın tanığı ifadesini değiştirmesine rağmen mahkeme beraat vermeyerek duruşmayı erteledi.

Son duruşmada daha önce Mülkiye Müfettişlerine DBP’li Büyükşehir Belediyesi’nin çıkan yangına müdahale etmediğini söyleyen Van TSO Başkanı Necdet Takva, duruşmada kendisine müfettişler tarafından uzatılan yazıyı okumadan imzaladığını belirterek, kendisinin iddia edildiği şekilde bir ifade vermediğini söyledi.

DBP’li Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Bekir Kaya ve birim amirleri hakkında açılan kamu davasının 4. Davası Van 3. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Yerine kayyım atanan ve yaklaşık 15 aydır Silivri Cezaevinde bulunan Bekir Kaya duruşmaya SEGBİS ile katıldı.

Van Haber'den Oktay Candemir’in haberine göre duruşmada tanık olarak dinlenen VAN TSO Başkanı Necdet Takva, olaylar sırasında evden çıkamadığını belirterek, bu nedenlere olaylara müdahale edilip edilmediğini bizzat görmediğini söyledi. Valilik binasında mülkiye müfettişleriyle yaklaşık 1 saat süren bir görüşme yaptığını ve Van esnafının uğradığı zararı anlattığını kaydeden Takva, “Bu görüşme sonrası düzenlenen ifade tutanağını okumadan imzaladım. Mahkemenize söylediklerimi yazılı ve sözlü olarak tekrar ederim” dedi.

TUTANAKLARDA BELEDİYE SUÇLANMIŞTI

İfade tutanağını okumadan imzaladığını söyleyen Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın 24.12.2014 tarihinde ise mülkiye müfettişleri tarafından açıklanan ifade tutanağında 150 üyelerinin iş yerlerinin tahrip edildiğini ve Van Büyükşehir Belediyesi’nin olaylara müdahale etmediği şeklinde ifade verdiği görülüyor.

Duruşmaya tutuklu bulunduğu Silivri Cezaevinden SEGBİS ile bağlanan Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ise, avukatları aracılığıyla Necdet Takva’nın yargı makamlarını yanıltmış olması nedeniyle mahkeme tarafından suç duyurusunda bulunulmasını talep etti.

BERAAT TALEBİNE RED

Davanın avukatları tarafından, Muradiye Asliye Ceza Mahkemesindeki emsal davada da beraat kararı verildiğini belirterek bu dosyada da derhal beraat kararı verilmesi talebinde bulundu. Avukatlar, Van TSO Başkanı Necdet Takva’nın önüne gelen belgeleri okumadan imzaladığını itiraf etmesi neticesinde kendisinin beyanı nedeniyle Van Büyükşehir Belediyesi Başkanı Bekir Kaya ve diğer amirler hakkında kamu davası açılmasına neden olduğu şeklinde beyanlarda bulunduğunu belirterek, davanın düşürülmesini istedi. Ancak mahkeme bu talepleri reddederek duruşmayı 30 Mayıs 2018 tarihine erteledi.