Kabataş'taki 'Martı Projesi' durduruldu

İstanbul Kabataş'taki iskele ve meydan düzenleme çalışmaları durduruldu. Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan karar çıkmadığı için inşaat alanında yaklaşık 1 aydır hiç bir faaliyet yürütülmüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul Kabataş'taki 'Meydan Düzenlemesi ve Transfer Merkezi' projesi inşaatı, Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'ndan kara bölümüne henüz izin çıkmadığı için durduruldu. Proje alanında yaklaşık 1 aydır hiç bir faaliyet yürütülmediği belirtildi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) yetkilileri çalışmaların deniz tarafında tamamlandığı, kara tarafında ise kurul onayı beklendiğini söylerken "Projenin iptal edilmesi söz konusu değil" dedi. 2018 yılı sonunda tamamlanması planlanan projenin inşaatının devam edip etmeyeceği önümüzdeki günlerde belli olacak.

PROJE NASIL HAZIRLANDI?

Mimar Hakan Kıran tarafından 2005 yılında tasarlanan projeye daha sonra metro ilavesi kararı verilerek 28 Temmuz 2016 yılında başlanmıştı. Fındıklı Molla Çelebi Camii'nin kuzey tarafından başlayıp Kabataş Bezm-i Alem Valide Sultan Camii'ne bitişik balıkçı barınağını da içine alan çalışmalarda önce yaklaşık 650 metre boyunca denize kazıklar çakılarak kıyı kısmı deniz üzerinde yaklaşık 20 metre genişletilmişti. Projede yer alan 4 iskelenin yapılması için de denize yüzlerce kazık çakılmıştı. İskelelerin betonarme bölümleri ise geçtiğimiz yılın sonunda tamamlanmıştı.

PROJE NELERİ İÇERİYOR?

Yapılacak iskele 'martı' şeklinde olduğu için 'Martı Projesi' olarak bilinen proje kapsamında yaklaşık 90 bin metrekarelik alanın yeniden düzenlenmesi planlanıyor. Projede deniz otobüsü, vapur ve deniz otobüsü iskelelerinin yenilenmesi de var. Projede otomobillerin geçtiği yol, yer altına alınacak.

YAPICI: BAŞINDAN BERİ İTİRAZ ETTİK

Mimarlar Odası Kent Danışma Kurulu Sekreteri Mimar Mücella Yapıcı, Koruma Kurulu kararının daha sonradan alınması konusuna başından beri itiraz ettiklerini belirterek şöyle dedi:

"Bu kararların sonradan alınması zaten projeyi yasal yapmıyor. 2006 yılındaki proje bu değildi. Kültür Bakanlığı 2 Numaralı Kültür Varlıkları Koruma Kurulu'nun vereceği karar için inşaatın kara bölümü durdu.Biz zaten projeye karşı dava açmıştık." (İSTANBUL/DHA)