İZBAN protestosu: 'Duy bizi Aziz bakiyemiz yetersiz'

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, 15 Şubat'ta, İZBAN'da uygulamaya koyduğu "gittiğin kadar öde" tarifesine İzmirlilerin tepkileri devam ediyor. İzmir Birleşik Haziran Hareketi, imza kampanyasında topladığı 14 bin 916 imzayı, basın açıklamasıyla belediyeye teslim etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR- İzmir Birleşik Haziran Hareketi, uygulamaya karşı 6 Şubat'ta başlattığı imza kampanyasında topladığı 14 bin 916 imzayı, İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde okunan basın açıklamasıyla teslim etti. "Ulaşım Hakkımız Gaspedilemez" yazılı pankartın açıldığı eylemde sık sık "Duy bizi Aziz, Bakiyemiz Yetersiz", "Müşteri Değil, Vatandaşız Biz" sloganları atıldı.

İzmir Birleşik Haziran Hareketi adına basın açıklamasını okuyan Karşıyaka Haziran Meclisi'nden Turgut Aydın "Sayın Kocaoğlu, İzmir Birleşik Haziran Hareketi olarak bizim de size bir çift sözümüz var. İzmir halkını siz de iyi tanırsınız, başka yerlerin halkına benzemez; evet, bir iki sallanır, ama sallanırken sallayanı da aşağı çekmesini bilir" dedi.

'GİTTİĞİN KADAR ÖDE' DEĞİL 'GİTTİĞİN KADAR SOYUL'

Uygulamanın başladığı 15 Şubat’tan bu yana İZBAN istasyonlarında kaos ve mağduriyet yaşandığını dile getiren Aydın "Sabah işine, okuluna gitmek için erken saatlerde istasyonlara giden çalışanlar ve öğrenciler, gidecekleri yerin ücreti kadar kartlarında bakiye olmasına karşın; güzergahın son noktası için gerekli bakiye kartlarında yoksa işlerine ve okullarına gidemiyor, istasyondaki görevlilerle tartışma yaşıyorlar. Gidebilenler ise, indikleri istasyonda kartlarını tekrar okutmayı unutabiliyor veya işine, okuluna geç kalma endişesiyle okutamıyor. Böylelikle para üstü alınmadığından, iki istasyon bile gitseniz İzban’ı çok pahalıya kullanmış oluyorsunuz ve bu fark “İzmir’im Kart”ın işletim hakkını elinde bulunduran şirketin kasasına giriyor. Sonuç olarak; eğer İZBAN’ı kullanacaksanız, kartınızda her zaman 8-10 TL’lik bakiye bulundurmak zorundasınız Asgari ücretin açlık sınırının altında olduğu bir toplumda, bu uygulama, kamusal hak olan toplu ulaşım hakkının gaspıdır, İZBAN’ı kullanmak zorunda olan yoksul emekçi halkın cebindeki parayı son kuruşuna kadar almaktır’’ diye konuştu.

“Gittiğin Kadar Öde” diye adlandırılan uygulamanın aslında “Gittiğin Kadar Soyul” uygulaması olduğunu ifade eden Aydın "Kabul edilemez olan bu uygulama konusunda, halkın tepkisini düşürmek için, uygulamanın tanıtım broşüründe belirtilen 'Artı Para' ifadesinde, sanki 'İZBAN’ı kullandığınızda üste para veriliyor'muş algısı yaratma çabası görülmektedir. Bu, İzmir Halkı’nın aklıyla dalga geçmektir’’ dedi.

'İZMİR HALKINI SİZ DE İYİ TANIRSINIZ!'

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun, bir yerel televizyon kanalında, uygulamayı savunan konuşması ve yapılan eleştirilere verdiği yanıtı örnek veren Aydın konuşmasını şu sözlerle sürdürdü: "Bakın ne diyor Sayın Kocaoğlu? 'Ne yaparsanız yapın İzmir bir sallanır sonra taşlar yerli yerine oturur…', '…136 kilometreyi bugün tek biletle gitsin iddiasında bulunmak doğru değil…', '…Gittiğin kadar öde tarifesinin daha adil, daha doğru, daha hakkaniyetli olduğunun ve hizmetin daha adil dağıtıldığının bilinmesi taraftarıyım. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDDY’nin köşeye sıkıştırılmasının doğru olmadığını düşünüyorum.' Sayın Kocaoğlu, İzmir halkı bu sözlerinizi bir kenara yazıyor ve zamanı geldiğinde bunları size hatırlatacağından emin olabilirsiniz. İzmir Birleşik Haziran Hareketi olarak bizim de size bir çift sözümüz var. İzmir halkını siz de iyi tanırsınız, başka yerlerin halkına benzemez; evet, bir iki sallanır, ama sallanırken sallayanı da aşağı çekmesini bilir."

Uygulamanın en kısa sürede kaldırılması gerektiğinin altını çizen Aydın "Sayın Kocaoğlu’nun mantığına göre belediye sanki bir otobüs şirketi, İzmir halkı da müşteridir. En doğal hak olan toplu ulaşım hakkının gasp edilmesi asla kabul edilemez. Cebimizdeki paranın, “İzmir’im Kart”ın işletim hakkını elinde bulunduran şirkete, İzmir Büyük Şehir Belediyesi eliyle sermaye aktarımı olarak gitmesine izin vermeyeceğiz. İzmir Birleşik Haziran Hareketi olarak; bu uygulama kalkıncaya kadar, İzmir halkının da öznesi olacağı daha geniş çaplı ve katılımlı eylemler gerçekleştireceğiz’’ dedi.