Halkevleri: Madem İZBAN'da gizli zam var, çözüm İZYAYABAN

İZBAN'da kilometre başına ücret uygulaması protesto edildi. Halkevleri üyeleri, İZYAYABAN adını verdikleri maketle sembolik ulaşım gerçekleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZBAN’da uygulamaya başladığı kilometre başına ücretlendirme ve artı para uygulaması protesto edildi. Halkevleri, Karşıyaka’da İZBAN zammına karşı yaptığı mizansen ile uygulamayı eleştirdi.

İzmir'de Halkevleri üyeleri İZBAN zammına karşı mizansen ile sokaktaydı. İZYAYABAN adını verdikleri kartondan maket ile sembolik ulaşım gerçekleştiren Halkevci üyeleri, "Madem İZBAN'da gizli zam var, çözüm İZYAYABAN" diyerek İZBAN zammını protesto ettiler.

Karşıyaka Çarşı içerisinde maket ile yürüyen Halkevleri üyeleri "Duy bizi Aziz, bakiyemiz yetersiz" sloganı atarak yürüyüş yaptı. Yürüyüşün ardından İZBAN önünde bir açıklama yapıldı.

'ULAŞIM HAKKI RANTA AÇILDI'

Açıklamayı okuyan Halkevleri GYK üyesi Uğur Göçmüş "Artı para uygulaması halkın temel hakkı olan ulaşım hakkının ranta açılmasıdır. Bu uygulama ile sadece zam yapılmamıştır. Bu şekilde gitmeyeceğimiz bir yolun parası da başlangıçta vatandaştan kesilmektedir. Ayrıca aktarma hakkının ortadan kaldırılması öğrencilerin, bakiyesi yetmeyenlerin yerine kart basma dayanışmasının da rant uğruna engellenmesidir" dedi.

İzmir’in rant odaklı yönetilemeyeceğini belirten Göçmüş, şöyle devam etti:

"Her gün güvenlikle yaşanan tartışmalar, gerilimler bu uygulamanın sonucudur. Aziz Kocaoğlu 'İzmir bir iki sallanır, sonra taşlar yerine oturur' diyerek bu uygulamaya alışmamızı bekliyor. Ancak biz bu rant uygulamasına alışmayacağız. Bu ülkede insanlar işsiz olduğu için kendini yakarken, soyunurken biz alışmayacağız."

Bugün Halkevleri'nin 86'ncı kuruluş yıl dönümü olduğunu söyleyen Göçmüş, "Halkevleri eşitlik, demokrasi, özgürlük mücadelesinde yer alırken halkın temel hakları için de mücadele eder. Eğitim, sağlık ve ulaşım hakkı için sokağa çıkar. Bugün de ulaşım hakkımız için buradayız. Bu uygulamanın geriye çekilmesini; parasız, nitelikli, güvenli ulaşım istiyoruz" diye konuştu. (DUVAR)