CHP'li Tanrıkulu'ndan Başbakan Yıldırım'a: Kaç kişi soyağacına bakıp AB vatandaşlığına başvurdu

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Başbakan Yıldırım'a soyağacı sorgulama sisteminde tartışma yaratan konuları sordu. Tanrıkulu, hayatta almayan yakınların neden 'sağ' göründüğü sorusuna yanıt isterken, soyağıcına bakıp AB vatandaşlığına başvuran kaç kişi olduğunun da açıklanmasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, e-devlet uygulaması üzerinden hizmete sokulan 'soyağacı sorgulama' sorgulama sistemine ilişkin soruları Meclis gündemine taşıdı.

Başbakan Binali Yıldırım'ın yanıtlaması talebiyle Meclis Başkanlığı'na yazlı soru önergesi veren Tanrıkulu, "E-Devlet soyağacı sorgulama raporunda vatandaşlar soyağacı bilgilerini öğrenmeye çalışırken, hayatta olmayan yakınları ile ilgili olarak 'sağ' bilgisine ulaşmaktadır. Bilgilerin neden güncellenmediği ise izaha muhtaçtır" dedi.

ÇİFTE VATANDAŞLIK İDDİALARI

"E-Devlet sorgulamasında göçmen olduğunu öğrenenlerin, AB üyesi ülkelerden çifte vatandaşlık almak için harekete geçtiği haberleri basına yansımıştır" hatırlatmasında bulunan Tanrıkulu, şu sorulara yanıt istedi.

1. E-Devlet soyağacı sorgulama raporunda, vatandaşların, hayatta olmayan yakınları ile ilgili olarak 'sağ' bilgisine ulaştıkları göz önüne alındığında, gerekli güncellemeler ne zaman yapılacaktır?

2. Konu ile ilgili olarak yetkili merciler basına ve kamuoyuna açıklama yapacak mıdır?

SORUNSUZ ERİŞİM NASIL SAĞLANACAK?

3.E-Devlet soyağacı sorgulama raporuna erişimin artması üzerine bir süre uygulamaya erişilememiş, hatta 'E-Devlet'e girişte bile sorunlar yaşanmıştır. Raporda çıkan ve hayatta olmadığı halde yakınlarının 'sağ' bilgisine ulaşıldığı hususunda gerekli güncellemelerin yapılması durumunda, E-Devlet sistemine sorunsuz erişimin sağlanması nasıl sağlanacaktır?

4.E-Devlet sorgulamasında göçmen olduğunu öğrenenlerin, AB üyesi ülkelerden çifte vatandaşlık almak için harekete geçtiği haberleri doğru ise, halihazırda toplam kaç vatandaş çifte vatandaşlık başvurusunda bulunmuştur?

5.Çifte vatandaşlık almak isteyen kişilerden başvurusu reddedilen kişi sayısı nedir? Hangi ülkeler çifte vatandaşlık başvurusunu reddetmiştir?

6.Çifte vatandaşlık almak isteyen kişilerden ilgili ülkelere (ülkeler belirtilmek üzere) toplam kaç dava açılmıştır? Davalar nasıl sonuçlanmıştır?

NEDEN SADECE ÜÇ KUŞAK GERİYE GİDİLİYOR

7.E-Devlet soyağacı sorgulama raporunda, en fazla 3 kuşak geriye gidilmesinin gerekçesi nedir?

8.Doğum yerlerinin yeni yerleşim isimleri ile yazılmasının izahı nedir?

9.Vatandaşlar, soyağacı sorgulama raporu ile soyağacı konusunda detaylı ve tam bilgiye erişim sağlayacağı hususunda yüksek beklentiye sahipken ve raporda belirtilen bilgilere her Nüfus Müdürlüğü'nden ulaşabilecekken, vatandaşların kısıtlı ve eksik bilgi ile bilgilendirilmesinin gerekçesi nedir? (HABER MERKEZİ)