Çavuşoğlu'ndan moderatöre tepki: Kürtlere değil, terör örgütlerine karşıyız

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Münih Güvenlik Konferansı’nda konuşmacı olarak katıldığı bir oturumda moderatörün “Türkler Kürtlere karşı” ifadesini eleştirdi. Çavuşoğlu, "Biz Kürtlere değil terör örgütlerine karşıyız" diyerek tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Münih Güvenlik Konferansı'nın bir oturumuna Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, eski ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, Rus parlamenter Aleksey Pushkov ve Lübnan Savunma Bakanı Yacoub Riad Sarraf konuşmacı olarak katıldı.

Oturumda ilk konuşmacı olarak yer alan Çavuşoğlu, moderatör Lyse Doucet'in “Türkler Kürtlere karşı” ifadesini eleştirdi. Çavuşoğlu, konuşmasına şöyle başladı:

“Öncelikle Türkler Kürtlere karşı diye kullandığınız terminolojiye itiraz etmek istiyorum. Biz ne Türkiye’deki, ne İran’da, ne Irak’ta, ne Suriye Kürtlere karşı değiliz. 350 bin Suriyeli Kürt insanımız aslına bakarsanız YPG tarafından zorla yerlerinden edilmiştir ve hiçbiri yerlerine henüz dönememiştir. Biz PKK’ya, PEJAK'a, YPG’ye, IŞİD’e, El-Kaide’ye, El-Nusra’ya karşıyız. Yani tüm terör örgütlerine karşıyız."

Lyse Doucet ise Çavuşoğlu’nun sözlerini “Mesaj alınmıştır” diyerek yanıtladı.

'JOHN SENİ ÇOK ÖZLÜYORUZ'

Geçen yıl yapılan konferansta da Suriye'nin gündemde olduğunu hatırlatan Çavuşoğlu, "Bundan tam bir yıl önce yine burada Münih Güvenlik Konferansı’nda Suriye’deki sorunu nasıl çözeceğimizi konuşuyorduk. Hatta meslektaşım ABD eski Dışişleri Bakanı John Kerry ile birlikte bu konuda çalıştık. John bu arada seni çok özlüyoruz" dedi.

Yemen'de yaşananların insani kriz olduğunu söyleyen Mevlüt Çavuşoğlu, "Libya geçen yıla göre daha sakin ama hala kırılgan. Ama ABD’nin Kudüs hakkındaki kararı Orta Doğu'daki gerilimi artırdı. Şimdi bir de bunlara ek olarak dört ülke ve Katar arasında çıkan Körfez krizimiz var; bu da, bölgedeki istikrar için bir risk. Çünkü bu ihtilaflar Suriye’deki faaliyetleri bile etkiliyor" diye konuştu.

'TALİBAN'I DESTEKLEYENLER ŞİMDİ KENDİLERİ UĞRAŞIYOR'

IŞİD'e karşı kurulan koalisyonda 65 ülkenin yer aldığını belirten Çavuşoğlu, "IŞİD ortak düşman; fakat, bir terör örgütünü yenmesi için başka bir terör örgütünü desteklemek büyük hata. Bu bir önceki ABD hükümetinin de hatasıydı, mevcut hükümetin de hatası olmaya devam ediyor. Sevgili dostum John Kerry; bu konuyu birçok kez görüştük sizinle de. Maalesef bir önceki yönetimin hatasına devam edildi" dedi.

Rusya'ya karşı Taliban'ın desteklendiğini hatırlatan Çavuşoğlu, şöyle devam etti: "Afganistan’da Taliban’ı Rusya’ya karşı destekleyen ülkeler şimdi tüm bu terör örgütleriyle kendileri uğraşıyor. Peki en başta neden desteklediniz bu terör örgütünü bir ülkeye karşı?" (DHA)