İHD: Bedriye Gümüş'ün faili bulunsun

İHD Diyarbakır Şubesi'nden 471. eylem! İHD Gümüş'ün ve beş köylünün faillerini sordu.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi ve kayıp yakınları, “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” şiarıyla her hafta düzenledikleri oturma eyleminin 471’ncisini gerçekleştirdi. Eylem, geçmiş haftalarda olduğu gibi İHD Diyarbakır Şube binasında gerçekleştirildi. Kayıpların fotoğraflarının taşındığı eyleme İHD Diyarbakır Şube Başkanı Raci Bilici, İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, İHD Malatya Şube Başkanı Gönül Öztürkoğlu, İHD Diyarbakır Şubesi yönetici ve üyeleri,  kayıp yakınları, barış anneleri ve insan hakları aktivistleri katıldı. Eylemde, 1992 yılında Mardin’in Nusaybin ilçesinde köy koruculuğuna karşı eylem yapan kitleye açılan ateş sonucu yaşamını yitiren Bedriye Gümüş adlı kadın ve 5 köylünün failleri soruldu.

DAYATMALARA KARŞI EYLEM

Olayda yaralı kurtulan ve kaldırıldığı hastanede yaşamını yitiren Bedriye Gümüş’ün hikayesini anlatan İHD Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören, şunları söyledi: “Bedriye Gümüş, ailesiyle birlikte Mardin’in Nusaybin ilçesinin Kuşkaya (Gurik) köyünde ikamet ediyordu. Evli ve iki çocuk annesiydi. Ailesinin aktardıklarına göre, yaşadığı Kuşkaya (Gurik) köyüne sürekli askerler tarafından evlere baskınlar düzenlenmekteydi. Köylülere sürekli olarak korucu olmaları yönünde tehditler yapılıyordu. Köy halkı durumu protesto etmek için 17 Şubat 1992 yılında yaşadıkları Kuşkaya köyünden, Yardere köyüne doğru bir yürüyüş gerçekleştirmek istediler. Ailesinin beyanlarına göre, Bedriye Gümüş hastaneye götürülürken askerler tarafından yakınlarına olayın teröristlerce gerçekleştirildiğini söylemelerini ısrarla istemişler. Kendisine birçok kurşun isabet eden Bedriye Gümüş hastanede ameliyata alındı. Bedriye Gümüş, yapılan tüm tıbbi müdahalelere rağmen kurtarılamayarak yaşamını yitirdi

SORUŞTURMA YAPILMADI: ​Bedriye Gümüş’ün yakınları tarafından derneğimize yapılan başvuruya göre; olayın yaşandığı esnada Ramazan adlı bir binbaşı ile Mehmet Göçmen adlı bir yüzbaşı görevliydi. Derneğimizin her fırsatta yapmış olduğu tüm çağrılara rağmen halen olayın faillerine ilişkin herhangi bir soruşturma görülmemektedir.”

Yapılan açıklamanın ardından kayıp yakınları, beş dakikalık oturma eyleminde bulundu.

Etiketler diyarbakır İHD şube