İsrail'den SADAT iddiası: Hamas'a yardım ediyor

İsrail'in iç istihbarat servisi Şin Bet, Türkiye'yi Hamas'a para ve silah yardımı yapmakla suçladı. Açıklamada, Türkiye'de de gizli silahlı eğitim kampları kurmakla suçlanan Uluslararası Savunma Danışmanlık Ticaret Şirketi'nin (SADAT) Hamas'a yardım için kullanıldığı iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail, Türkiye'yi Hamas'a destek vermekle suçladı. İsrail'in iç istihbarat servisi Şin Bet'ten yapılan açıklama, 1 Ocak günü Tel Aviv’de gözaltına alınan ve önceki gün Türkiye'ye sınırdışı edilen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli'nin sorgu sırasındaki açıklamalarına dayandırıldı. Tekeli, İsrail'de Hamas'a yardım suçlamasıyla gözaltına alındıktan sonra işkence gördüğünü söylemişti. Şin Bet'i işte bu sorguya dayanarak yaptığı basın açıklamasında, Türkiye hakkında şu iddialar ortaya atıldı:

  • Cemil Tekeli'nin 1 Ocak'ta gözaltına alınması sonrası 21 Ocak günü de Dara'am Jabarin isimli bir İsrail vatandaşı gözaltına alındı. Şin Bet açıklamasına göre, Tekeli ve Jabarin Türkiye'de üst düzey Hamas üyesi Zaher Jabarin tarafından örgüte yardım etmeleri için tutulmuştu.

'SADAT HAMAS'I SİLAH FUARINA GÖTÜRDÜ'

  • Şin Bet, "Tekeli'nin sorgusu sırasında, Türkiye'nin SADAT aracılığıyla Hamas'ın askeri açıdan güçlenmesine katkı yaptığı öğrenildi" ifadelerini kullandı. İddiaya göre SADAT, üst düzey Hamas üyelerinin 2015'te Türkiye'de bir silah fuarına gitmesini de sağladı.

'TÜRK YETKİLİLERLE DOĞRUDAN TEMAS' İDDİASI

  • Açıklamada, "Sorgu sırasında Hamas'ın, Cihad Yağmur aracılığıyla Türk yetkililerle doğrudan temas halinde olduğu ortaya çıktı" denildi.

'TEKELİ HAMAS ÜYELERİNİ TÜRKİYE'YE YERLEŞTİRDİ'

  • İddiaya göre Tekeli'den 2012'de, Türkiye'ye gelen Hamas üyelerinin yerleşmelerine yardımcı olması da istenmişti. Şin Bet, bu kişilerin büyük çoğunun, kaçırılan İsrail askeri Gilad Şalit'in kurtarıldığı takas anlaşmasıyla serbest bırakılan Hamas üyeleri olduğunu belirtti. İddiaya göre Tekeli bu kişilerin Türkiye'de kalmalarına uygun vize almalarına, ev kiralamalarına, araba almalarına ve kendi isimlerine şirket açıp yerleşik düzene geçmelerine yardımcı oldu.

'TÜRKİYE'DE PARAVAN ŞİRKET KURDULAR'

  • İsrail'in iddiasına göre, aynı soruşturmada, Hamas'ın Türkiye'de Zaher Jabarin'in talimatlarıyla kara para akladığı da belirlendi. İddiaya göre paranın kaynağı Türkiye'de yetkililerden gizlenirken, Hamas üyeleri açtıkları bir şirket aracılığıyla Gazze'ye gönderilecek milyonlarca doları akladı.
  • Dara'am Jabarin sorgusunda, Türkiye'yi sık sık ziyaret ettiğini, kendisinden yüzbinlerce euro'yu Batı Şeria'ya götürmesinin istendiği ortaya çıktı. Jabarin'in evinde de 91 bin euro bulunduğu belirtildi.
  • Şin Bet, Tekeli'nin Zaher Jabarin ile yardımcısı Salameh Mar'i'nin Türkiye'ye yerleşmesine yardım ettiğini, Dara'am Jabarin'in de bu iki kişinin talimatlarıyla hareket ettiğini savundu.

'TÜRK YETKİLİLER TEŞVİK ETTİ' İDDİASI

  • Açıklamada, Türkiye'ye şu suçlama yöneltildi: "Soruşturmanın bulguları, Hamas'ın Türkiye'deki dallanmış ekonomik ve askeri faaliyetinin Türk yetkililerin görmezden gelmesi ve bazen teşvik etmesiyle, bazıları hükümete yakın olan Türk vatandaşlarının da yardımıyla, engelsiz bir biçimde gerçekleşiyor."
  • Haaretz gazetesi, sınırdışı edilen Tekeli hakkında İsrail'de iddianame hazırlanmasının beklendiğini, Dara'am Jabarin'in ise önümüzdeki günlerde mahkemeye çıkarılacağını yazdı. (Dış Haberler)