Guantanamo'da itirafçılara oyun konsolu!

Tutuklulara işkence ve kötü muamele uygulamalarıyla bilinen Guantanamo Üssü'nde yeni bir uygulama başladı. Mahkumlar suç ortakları aleyhinde ifade verdikleri takdirde oyun konsolu, DVD oynatıcı gibii imkanlarla ödüllendiriliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2002 yılından beri mahkumlara uygulanan ağır işkence ve kötü muamelelerle bilinen askeri hapishane Guantanamo Kampı'nda savcılıkla anlaşma yapan mahkumlara oyun konsolu, DVD oynatıcı gibi imkanlar sunuluyor.

ABD’nin özellikle 11 Eylül saldırıları sonrasında El-Kaide ve Taliban ile ilgisi olduğu düşünülen mahkumları gönderdiği Küba’daki Guantanamo Üssü, bugünlerde tutukluların yaşam standartlarındaki değişikliklerle gündeme geldi.

Vatan gazetesinin Miami Herald gazetesinden aktardığına göre savcılıkla anlaşma yoluna giden Ahmed el Darbi adlı mahkum, suç ortakları aleyhinde ifade vermesi karşılığında oyun konsolu ve DVD oynatıcı kullanma hakkı kazandı. 2002’de Yemen açıklarında El Kaide militanlarınca bir Fransız tankerine düzenlenen saldırıda rolü bulunduğu gerekçesiyle aynı yıl yakalanarak Guantanamo’ya gönderilen 42 yaşındaki zanlının, hücresinde çiçek yetiştirmesine izin verildi ve dilediği yiyeceklere erişim imkanı sağlandı. Şu sıralar özel bir yazılım aracılığıyla İngilizcesini geliştiren El Darbi, ay sonunda memleketi Suudi Arabistan’daki bir rehabilitasyon merkezine gönderilecek.

Haberde El Darbi’nin, eski Başkan Barack Obama döneminde yapılan anlaşma uyarınca Guantanamo’dan bırakılacak tutuklular arasında yer aldığı belirtildi. Guantanamo'da halen 45 zanlı bulunuyor.

Guantanamo Körfezi'nin bir askeri hapishane olarak kullanılması, başta Avrupa Parlamentosu ve Uluslararası Af Örgütü olmak üzere insan hakları örgütleri ve sivil toplum örgütleri tarafından buradaki tutukluların yasal durumunun belirsizliği ve uygulana işkence nedeniyle eleştirilere neden oldu. Guantanamo'da tutulanlar, savaş suçlusu veya adi suçlu olarak tanımlanmadıkları için ABD yasal sistemine başvuramadıkları gibi ABD yasal sisteminden herhangi bir gözden geçirme de talep edemiyorlar.