Festus Okey cinayetiyle ilgili şikayete takipsizlik kararı

Festus Okey'in bir polis tarafından öldürülmesinin ardından, tutanakları imzalayan ve cinayet delilli olan Okey'in gömleğini kaybeden görevlilerle şikayete, 3.5 yıl sonra yanıt geldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, takipsizlik kararı verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nijeryalı Festus Okey'in bir polis tarafından öldürülmesine ilişkin, cinayetin öncesinde ve sonrasında tutanaklara imza atan ve Okey'in gömleğini kaybeden görevliler hakkında takipsizlik kararı verildi.

Hürriyet gazetesinden İsmail Saymaz'ın haberine göre, avukat Alp Tekin Ocak, 31 Temmuz 2014’te İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na başvurdu.

Ocak, Nijeryalı Festus Okey'in Beyoğlu Polis Merkezi’nde bir polis tarafından silahla öldürülmesine ilişkin, cinayetin öncesinde ve sonrasında tutanaklara imza atan, atış mesafesini ortaya koyacak gömleği kaybeden ve maktulü uyuşturucu kaçakçısı gibi göstermek için düzmece bir operasyon yaptıkları iddia edilen görevliler hakkındaki suç duyurusunda bulundu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturmayı 14 Aralık 2017’de tamamladı.

Kararda, polis Cengiz Yıldız’ın "taksirle ölüme neden olma" suçundan ceza aldığı hatırlatılarak, diğer iddiaların ilgili mahkemede değerlendirilmesi gerektiği savunuldu. Beyoğlu Emniyet Müdürlüğü Asayiş Büro Amirliği’nde görevli polisler hakkında 2007 yılında kovuşturmaya yer olmadığına karar verildiği belirtildi. Avukatın karara yaptığı itiraz, İstanbul 5'inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi.

NE OLMUŞTU?

Festus Okey, 20 Ağustos 2007’de Beyoğlu Polis Merkezi’nde polis Cengiz Yıldız’ın silahından çıkan kurşunla ölmüştü. Yıldız'a "taksirle ölüme neden olma" suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Yargıtay 1'inci Ceza Dairesi kararı usulden bozdu. Daire, Okey’in kardeşi Tochukwu Gameliah Ogu’nun maktulle biyolojik bağı araştırılarak müdahillik talebinin kabulü konusunda bir karar verilmesi için dosyayı mahkemeye iade etti. Mahkeme, kararında direnince dava, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’na gitti. Halen kurulun kararı bekleniyor.

HABERİN TAMAMI