5 yılda 13 bin orman yangını: 39 bin hektar kül oldu

Son 5 yılda 13 bin 653 orman yangını çıktı: Bu yangınlarda yaklaşık 39 bin hektar alan zarar gördü.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA -  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, son 5 yılda 13 bin 653 orman yangınında 38 bin 941 hektar alanın zarar gördüğünü açıkladı.

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı orman yangınlarını Meclis gündemine taşıdı. Türkiye’de son 5 yılda kaç orman yangını çıktığını, bu yangınlarda ne kadar alanın zarar gördüğünü soran Basmacı’ya Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yanıt verdi.

Bakan Eroğlu, “Son 5 yıllık dönemde ülkemizde 13 bin 653 orman yangını meydana gelmiş ve toplam 38 bin 941 hektar orman alanı zarar görmüştür” dedi. Bakan Eroğlu’nun açıkladığı veriler 5 yıllık dönem ele alındığında 1 günde ortalama 7 orman yangını çıktığı anlamına geliyor.

YANAN ALANLAR BAŞKA AMAÇ İÇİN KULLANILMADI

Zarar gören orman alanlarının tamamının ormancılık tekniklerine uygun olarak yılı içinde tekrar ağaçlandırıldığını iddia eden Bakan Eroğlu, yanan orman alanları içinde başka bir maksatla kullanılan alan olmadığını kaydetti.

YANGINLARLA MÜCADELENİN 4 YOLU

Bakan Eroğlu orman yangınları ile mücadelenin ana hatlarını ise bilinçlendirme ve eğitim faaliyetleri, yangınların erken tespiti ve etkili müdahale, yangınla mücadele tesislerinin yapılması ve ormanlarda bakım çalışması olmak üzere 4 başlıkta sıraladı.

Bakan Eroğlu’nun verdiği bilgiye göre, Türkiye’de orman varlığı 22.3 milyon hektar. Dünya orman varlığının dünya yüzölçümüne oranı yüzde 30 civarında olup, Türkiye’de bu oran yüzde 28.