Savcı istismara uğrayan çocuğu suçladı iddiası

Ankara'da cinsel istismara uğrayan bir çocukla polisin ilgilenmediği, savcınınsa sözlü şiddet uyguladığı iddia edildi. Yurda yerleştirilen çocuğun burada da kötü muameleye maruz kaldığı öne sürüldü. Anne N.D., "Anneler susmasın, herkes başına gelmesini beklemesin. Bana ve kızıma destek olun, kızımı istismar edenler en ağır cezayı alsın" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara'da, 14 yaşındaki bir çocuk cinsel istismara uğradı. Aile başvurduğu polislerin şikayetle ilgilenmediği, savcınınsa "Kızın yolluymuş" diyerek sözlü şiddet uyguladığı öne sürdü.

Evrensel gazetesinden Hilal Kılıç ve Burcu Aktaş'ın haberine göre, Ankara'nın Mamak ilçesinde yaşayan 14 yaşındaki M., 2 Şubat'ta babasının yanına gitmek için evden çıktı fakat eve gelmedi.

Ertesi sabah annesi N.D’nin çalıştığı yere giden M., alıkonulduğunu, zorla uyuşturucu verilip istismara uğradığını söyledi. Alıkoyan kişilerin silahlı olduğunu belirten M., "Eğer konuşursan, sesini çıkarırsan seni öldürüp bir yere atarız" tehditlerinden korktuğu için sesini çıkaramadığını anlattı.

SAVCI ÇOCUĞU SUÇLADI İDDİASI

Kızının anlattıkları üzerine Tuzluçayır Karakoluna başvuran N.D'nin iddialarına göre, kendisine “Bu olaydan bir şey çıkmaz” diyen polisler şikayetiyle ilgilenmedi. Savcının ise M’ye sözlü şiddet uyguladığını, kendisini suçladığını “Senin kızın yolluymuş, kızını yurda yerleştirelim, akıllansın” gibi sözler sarf etti.

N.D, kızının, yerleştirildiği yurtta da sözlü şiddetle karşılaştığını, kötü muamele gördüğünü anlattı. N.D., birkaç gün sonra kızını yurttan aldı.

M’nin alıkonulduğu mekanın sahibi olan İ.D, tutuklandı; M’ye cinsel istismarda bulunan S.A. ise kaçtı. Olaya karıştığı iddiasıyla gözaltına alınan A.A, B.C. Y, İ.A. ve B.Y. daha sonra serbest bırakıldı. Kaçan şüpheli S.A, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı.

ANNEDEN DAYANIŞMA ÇAĞRISI

Israrları üzerine kızına darp raporu aldırdığını söyleyen anne N.D., dayanışma çağrısı yapıyor. Kız Kardeşim Kadın Dayanışma Derneği ve Tuzluçayır Kadınları Dayanışma Derneğinin yanında olduğunu belirten N.D. "Anneler susmasın, herkes başına gelmesini beklemesin. Çocuklarımız böyle şeyler yaşamasın. Bana ve kızıma destek olun, kızımı istismar edenler en ağır cezayı alsın. Bu işin peşini bırakmayacağım, kızımın yanındayım" diye konuştu.

'POLİSİN YAKLAŞIMI MAALESEF RUTİN'

İstismara uğrayan çocuğun, karakolda, savcılıkta ve yurtta yaşadığı kötü muameleye ilişkin konuşan Klinik Psikolog Pınar Önen, “Fiziksel, cinsel veya psikolojik şiddete uğramış çocuk veya kadın kim olursa olsun, ama elbette çocuklar olduğunda konu daha hassaslaşıyor, maruz kaldıkları travmatik olayın etkilerini en hafif şekilde atlatmaları için, süreçte girdikleri kurum çalışanları kişilerin insancıl, ayrımcı olmayan, empatik bir yaklaşımla karşılaşmaları çok önemli” dedi.

Polisin bu olaydaki yaklaşımının rutin haline geldiğini belirten Önen, "Emniyet mensupları ise zaten çok eril bir devletin eril zihniyetteki polisi. Polisin bu haberdeki yaklaşımı ne yazık ki bir rutin. Bu tutumları yüzünden zaten pek çok kadın veya aile, polise başvurmaktan çekiniyor veya vazgeçiyor" şeklinde konuştu.

Avukat İlke Işık ise şiddet ve istismar dosyalarında kadını ve çocuğu suçlayan bakış açısını sıklıkla gördüklerini belirtti. Işık, "Biz olayı öğrendiğimizden beri hem suçlular ceza alsınlar hem de çocuğa nasıl destek oluruz, bundan sonra hayatını nasıl sağlıklı bir birey olarak sürdüreceğini gözeterek uğraşıyoruz. Bu işlemleri yapan herkes bu şekilde bakmalı" dedi.