Kur farkı kanser hastasını vuruyor

Kanser hastaları 20 Şubat'ta kur değişikliğine gidileceği için ilaçlarına ulaşmakta zorluk yaşıyor. Beklenen zam nedeniyle ilaç üreticileri dağıtım kanallarına gerekenden az ilaç gönderiyor ve hastalar stoklarda bekletilen ilaçları alamıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kanser hastaları 20 Şubat'ta ilaçlarda yapılacak kur düzenlemesi nedeniyle ilaçlarına ulaşamıyor. Kurun 2,1166 liradan 2,3421’ya çıkarılacak olması nedeni ile ilaç üreticileri dağıtım kanallarına gerekenden az ilaç gönderiyor ve hastalar stoklarda bekletilen ilaçları alamıyor. Sağlık Bakanlığı ise İlaç Takip Sisteminden elde edilen verilere göre hiçbir kanser hastasının ilaç tedarikinde sorun yaşamadığını belirtti.

Evrensel'den Cansu Pişkin ve Volkan Pekal'ın haberine göre konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan SES Aksaray eski Şube Başkanı Avukat Songül Beydilli, ilaç ve tedaviye erişim hakkını engelleyen yasal düzenlemelerin iptal edilmesi gerektiğini ifade ederken ilaca erişimdeki bu sorunun tedavinin başarısını da etkilediğini söyledi.

Tek dozu on binlerce lirayı bulabilen kanser ilaçlarına ulaşmakta zorluk yaşayan kanser hastalarının hayati tehlike altındayken tıbbi yoksulluğa düştüklerini anlatan Beydilli, tıbbi bilimsel verilere uygun olarak teşhis ve tedavi giderlerinin; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa dayalı olarak çıkarılan Sağlık Uygulama Tebliğinde yer almadığı gerekçesi ile SGK tarafından karşılanmamasının yaşam hakkı ihlali olduğunun altını çizdi. Beydilli "Anayasada tanımlanan sosyal devlet ilkesi gereğince herkesin ileri düzeyde sağlık hizmeti alma hakkı olduğunu kaydeden Beydilli, “Diğer yandan, hekimlerin uyması gereken etik-mesleki kurallar ile, hasta haklarına ilişkin ilke ve kurallar, yasa, tüzük, yönetmelik ve uluslararası anlaşma ve bildirgelerle belirlenmiş olup; hekimin teşhis ve tedavi yöntemine, kullanılacak ilaca karar verme hakkı; mesleğini özgürce icra etme hakkının bir parçasıdır” diye konuştu.

Adana Eczacı Odası Başkanı Ersun Özkan ise ilaca yapılacak kur zammının önceden tarihinin belli olduğunu ve bu durumun üretici firmaların dağıtım kanallarına yeterince ilaç göndermemesi, gönderilen ürünün eczaneler arasında paylaşımında sıkıntı çıkması nedeniyle bazı ilaçlara ulaşmada sorunlar yaşadığını söyledi. Birkaç yıldır onkoloji ilaçlarının vatandaşlara ulaştırılma şeklinin Sağlık Bakanlığı ve SGK tarafından değiştirildiğini dile getiren Özkan, “Hastaneler kendileri uyguladığı için serbest eczanelere bu ürünler çıkmıyor. İhale depoları yoluyla hastaneler alıyor. Zaman zaman hastanelerdeki ilaçlarda eksiklik olması durumunda ciddi sorunlar yaşanıyor” dedi.

Sağlıkta dönüşümle birlikte sabit kur uygulanarak ilaç fiyatları ucuzlatılmaya başlandığını dile getiren Özkan, “Enflasyon artışı yapılmaması ve sabit kur uygulaması ile eczacılar sıkıntı çekerken hastanelerde ek ödemeler arttı eczanede ilaç alan hasta ilaca önceden ödediğinden fazlasını, muayene, yatak parası olarak ödüyor” dedi. Sağlıkta dönüşümde maliyetin hastaların, sağlık çalışanlarının sırtına bindiğini söyleyen Özkan, sağlığın ücretsiz, kolay ve nitelikli olması gerektiğine vurgu yaptı.