AB'den Türkiye'ye Kıbrıs uyarısı: Gerilimden kaçının!

Akdeniz'de dün yaşanan doğalgaz gerilimine AB de müdahil oldu. Avrupa Komisyonu'ndan Türkiye'ye, 'Kıbrıs'la gerilimden kaçınma' çağrısı geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Komisyonu, Kıbrıs açıklarında Kıbrıs Rum Yönetimi için doğalgaz araması yapan bir gemiyi engellemekle suçlanan Türkiye'ye 'gerilimden kaçınma' çağrısı yaptı. Komisyon'dan yapılan açıklamada, "Türkiye komşuluk ilişkilerine tartışmasız bir şekilde bağlı kalmalı ve AB üyesi bir devleti hedef alan her tür gerilim, tehdit veya adımdan kaçınmalıdır" denildi.

Komisyon sözcüsü, "AB aynı zamanda, üye devletlerinin kara ve deniz sahasındaki egemenliğine saygı duyulması ihtiyacını vurguluyor" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs'ta gerilim: Türk donanması İtalyan sondaj gemisini engellediKıbrıs'ta gerilim: Türk donanması İtalyan sondaj gemisini engelledi

NE OLMUŞTU?

Kıbrıslı Rumlar dün Türk donanmasını, İtalyan şirketi Eni'nin bölgede sondaj yapan gemisini engellemekle suçlamıştı. Türkiye Dışişleri'nden yapılan açıklamada ise adanın açıklarında KKTC'den bağımsız olarak tek taraflı doğalgaz aramaları yapılması eleştirilmiş ve şu tepki gösterilmişti: " Evvelce de defaatle vurguladığımız üzere, Doğu Akdeniz’de kendi kıta sahanlığımızdaki hak ve menfaatlerimizi korumaya devam edeceğimiz gibi, Kıbrıs Türk tarafına verdiğimiz destek çerçevesinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile birlikte gerekli adımları atmaya da kararlıyız. Bunun sonucunda ortaya çıkabilecek durumun tek sorumlusu ise, Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir kapsamlı çözümün tesisi için çaba sarfedeceği yere Ada’nın yegane sahibi gibi davranmaktan vazgeçmeyerek ısrarla tek taraflı hidrokarbon faaliyetlerine devam eden Kıbrıs Rum tarafı olacaktır."

Kıbrıs meselesi, Türkiye ile AB arasında insan hakları ve demokrasiden sonra en önemli gerilim konularından biri. (Dış Haberler)