HDP Kongresi öncesi 5 ilde HDK bileşenlerine gözaltı

HDP'nin hafta sonu yapılacak 3. Olağan Büyük Kongresi öncesi başlatılan gözaltı dalgalarına bugün bir yenisi eklendi. HDP'nin de içinde bulunduğu HDK, bileşenlerine yönelik Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır ve Kocaeli'nde yapılan polis baskınlarında aralarında HDK Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu ile DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir'in de bulunduğu çok sayıda isim gözaltına alındı. Gözaltılara CHP Milletvekili Ali Şeker tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İstanbul, Ankara, İzmir, Diyarbakır ve Kocaeli'nde polis ekipleri bu sabah Halkların Demokratik Kongresi (HDK) bileşeni parti ve sivil toplum kuruluşlarının üye ve yöneticilerinin kaldığı çok sayıda adrese baskın düzenledi. Aralarında Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eşsözcüsü Prof. Dr. Onur Hamzaoğlu'nun da bulunduğu çok sayıda isim gözaltına alındı.

MA'nın haberine göre Hamzaoğlu'nun yanı sıra  Devrimci Parti Genel Başkanı Musa Piroğlu, Sosyalist Dayanışma Platformu (SODAP) Eşsözcüsü Kezban Konukçu, Sol Yeşil Parti Eş Başkanları Naci Sönmez ve Eylem Tuncaeli ile ESP Genel Başkan Vekili ve Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) Sözcüsü Fadime Çelebi ve HDP PM üyesi Orhan Çelebi'nin İstanbul’daki adreslerine düzenlenen operasyonlarla gözaltına alındıkları bilgisine ulaşıldı.

KOÇYİĞİT HAKKINDA DA GÖZALTI KARARI

HDK Eş Sözcüsü Gülistan Koçyiğit'in de, İzmir Menemen'deki evine polis ekipleri baskın düzenledi.

Koçyiğit'in evde olmadığı belirtilirken, polisler tarafından eşine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında Koçyiğit’in de aralarında olduğu 12 isim hakkında gözaltı kararı olduğu bilgisinin verildiği belirtildi. Ardından yapılan arama, evdeki bilgisayar ve telefon gibi teknik cihazlara el konuldu.

Önder'den gözaltılara tepki: Demek ki anlamıyorlar, bu kurultay onlara cevap olacakÖnder'den gözaltılara tepki: Demek ki anlamıyorlar, bu kurultay onlara cevap olacak

DBP EŞ GENEL BAŞKAN YARDIMCISI ÖZDEMİR GÖZALTINA ALINDI

Diyarbakır'da ise DBP Eş Genel Başkan Yardımcısı Hacer Özdemir, partinin genel merkezine giderken polislerce gözaltına alındı. Özdemir’in Ankara’daki operasyon kapsamında gözaltına alındığı ve Ankara’ya götürüleceği öğrenildi.

Ayrıca dün tutuklanan DBP Eş Genel Başkanı Mehmet Arslan'ın evinde de yine aynı gerekçe ile bu sabah saat 04.00 sularında arama yapıldı.

KOCAELİ'NDE 21 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Kocaeli'de de polis ekipleri HDP yönetici ve üyelerinin evlerine baskın düzenledi. Aralarında HDP Kocaeli il eş başkanlarının da bulunduğu 21 HDP'linin gözaltına alındığı belirtiliyor.

CHP MİLLETVEKİLİ ALİ ŞEKER'DEN TEPKİ

HDK bileşenlerinin yönetici ve üyelerinin gözaltına alınmasına CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker gözaltına alındı. Şeker, Twitter hesabından şu mesajo paylaştı:

HDK NASIL KURULDU?

2011 genel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ile 20'ye yakın sosyalist parti ve hareket iş birliği yaparak Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku'nu oluşturuldu. Genel seçimlerdeki yüzde 10 seçim barajına takılmamak için bağımsız milletvekilleri ile meclise girmeyi amaçlayan blok 41 ilde 65 bağımsız adayla seçime girdi. 36 aday seçilmeyi başararak Meclis'e girdi.

Partiler bu iş birliğini geliştirerek geniş bir Türkiye muhalefeti örgütlemek üzere çalışmalarına devam ettiler. 2011 yılının Ekim ayında bir kongre düzenleyerek bu iş birliğini genişlettiler. Sosyalist partiler, sendikalar, kadın, LGBT ve çevre hareketleri, emek ve hak temelli sivil toplum örgütleri, Anadolu'da yaşayan çeşitli dini azınlıkların temsilcilerinden oluşan, 81 ilden 820 delegenin katılımıyla düzenlenen kongreye Halkların Demokratik Kongresi (HDK) adı verildi.

HDK, "Türkiye'de emek ve demokrasi güçlerinin, azınlıkların, ezilenlerin, dışlananların bir araya gelerek mevcut siyasete alternatif yeni bir siyaset oluşturma" hedefiyle yola çıkmıştır. Kongre, Tüm etnik kimliklerin, din ve mezheplerin, kadınların, LGBT bireylerin, azınlıkların, çevre hareketlerinin ve bağımsız bireylerin kendilerini ifade edebilecekleri bir platform oluşturmayı amaçladığını açıkladı.

HDK, bileşenlerinin toplumsal tabanlarına bakılmaksızın eşit temsile dayanan bir örgütlenme tarzını benimserken amaçlarını şöyle ifade etti, "HDK, kadınların, gençlerin, LGBT bireylerin temsillerini teşvik edecek kotalar ile eşitlikçi bir yapı kurulmaya çalışır. Mahalle, belde, kent meclisleriyle siyaseti tabana yaymayı amaçlayan bir örgütlenme tarzı amaçlar. Katılımcı, çoğulcu demokrasiyi uygulamaya yönelik bir çaba yürütür." (HABER MERKEZİ).