'Sibel Tekin sokağın vicdanıdır'

Ankara’da 2 Şubat’ta gözaltına alınan belgeselci Sibel Tekin için yapılan basın açıklamasında ‘Sibel Tekin, sokağın vicdanıdır; toplumsal belleğimizin hafıza kaydıdır. Sibel Tekin ve gözaltılar derhal serbest bırakılsın” denildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Özgür Haber Platformu (AÖHP), 2 Şubat günü Ankara’da sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek evlerinde yapılan polis aramalarının ardından gözaltına alınanlar arasında bulunan, belgesel sinemacı ve video eylemci Sibel Tekin için İnsan Hakları Derneği Ankara Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Açıklamada Sibel Tekin’in annesi Hamide Tekin de vardı.

Ankaralıların yaklaşık 20 yıldır her eylemde elinde kamerasıyla çekim yaparken görmeye alıştığı ve polisin evinde yaptığı aramada belgesellerine el koyduğu Sibel Tekin’i, AÖHP adına açıklama yapan Ulaş Akyol şu sözlerle anlattı, “Sibel Tekin’i tanıyanlar, kamerasıyla her konuda, hiçbir çıkar gözetmeksizin verdiği emeğin şahididir. Sibel Tekin sokağın vicdanıdır. Haber, kayıt, kanıt hakkının ete kemiğe bürünmüş halidir. Kamerası, sesi duyurulmayanların sesidir. Özetle Sibel Tekin, toplumsal belleğimizin hafıza kaydıdır.”

'YAŞASIN HABER HAKKI'

Basın açıklaması şu sözlerle sona erdi, “Düşüncesi, kalemi, kamerası özgür olan basın emekçileri, haberciler, video eylemciler, yurttaş habercileri olarak yaşadığımız toplumda yaşananlara kayıtsız kalmadık, bu nedenle kayıt altına aldık, almaya devam edeceğimizi de yineliyoruz. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın! Belgeselci Sibel Tekin’e özgürlük! Özgür basın susturulamaz! Yaşasın halkın kayıt, kanıt ve haber hakkı!”

Seyr-i Sokak adına konuşan Oktay İnce ise Sibel Tekin ile aynı gün gözaltına alınan KAOS GL’nin kurucularından LGBTİ aktivisti Ali Erol’un, Adalet Nöbetini başlatan Avukat Kemal Aytaç’ın, edebiyatçı-yazar Emek Erez’in ve diğerlerinin gözaltına alınmasının amacının temsil ettikleri camiaya korku vermek olduğunu söyledi ve sözlerine şöyle devam etti, “Faşizm sıradan insanları almaya, tutuklamaya başladığında başka bir süreç başlamış demektir...Toplumun tüm hücrelerine korku salmaya çalışılıyor...Uzun gözaltı süreleri zulüm olarak uygulanıyor.”

İHD Ankara Şube’de HDP, ESP ve Devrimci Parti temsilcileri de son günlerde yaşanan gözaltılara ilişkin ortak basın açıklaması yaptı. “Saldırılar Türk Tabipleri Birliği (TTB) ile sınırlı kalmamış, savaşa karşı barışı savunan siyasi partilere, sendika ve derneklere doğru genişletilmiştir. Ankara, İstanbul, Bursa, İzmir, Eskişehir, Batman ve daha birçok ilde çok sayıda insan, TTB bildirisini paylaşmak ya da barışı savunan sosyal medya paylaşımlarında bulunmaları gerekçe gösterilerek şafak operasyonlarıyla gözaltına alınmıştır” denildi ve gözaltıların derhal serbest bırakılması istendi. (DUVAR)