Papa'dan Erdoğan'a: Buongiorno

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vatikan temaslarına başladı. Kendisini İtalyanca "Buongiorno" diye kapıda karşılayan Papa'ya, Erdoğan "How are you?" diye karşılık verdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Vatikan ziyareti başladı. Papa Francesco ile ikili görüşme gerçekleştirecek olan Erdoğan'ın en önemli gündeminin Kudüs olacağı belirtildi. Hem Erdoğan hem de Papa Francesco ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyıp ABD konsolosluğunu da Kudüs'e taşıma kararı hakkında endişelerini dile getirmişti.

Vatikan'daki buluşmada tarafların bu kriz hakkında fikir alışverişinde bulunmaları bekleniyor. Görüşmenin diğer gündem maddeleri arasında  Suriye, Irak, insani yardımlar ve mülteciler, gibi başlıklar da bulunuyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın heyetinde, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın bulunuyor.

Papa, Apostol Sarayı'nda, konuklarını ağırladığı Kütüphane Salonu'ndaki görüşme öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı kapıda karşıladı. Cumhurbaşkanı'nı İtalyanca "Buongiorno" diyen Papa'ya, Erdoğan da "How are you?" cümlesiyle cevap verdi.

Ziyaret başlarken Erdoğan ve Papa birbirlerine hediyeler takdim etti. Papa'nın huzuruna çıkan Erdoğan, Papa'ya eski İstanbul'u 24 parçada tasvir eden minyatür İznik çinisi ile Mesnevi'nin İtalyanca ve İngilizce baskılarını hediye etti. Papa da Cumhurbaşkanı Erdoğan'a barışı simgeleyen madalyon takdiminde bulundu. Erdoğan ve Papa, sunulan hediyeler hakkında birbirlerine bilgi verdi.

Erdoğan'ın Vatikan ziyareti, 1959'da dönemin cumhurbaşkanı Celal Bayar'ın Vatikan ziyaretinden sonra ilk ve 1960'ta Vatikan-Türkiye diplomatik ilişkilerinin kurulmasından bu yana tek olma özelliği taşıyor. Erdoğan'ın ziyareti sebebiyle alınan güvenlik tedbirleri çerçevesinde St. Peter Meydanı giriş çıkışlara kapatıldı. (Dış Haberler)