KKTC siyasetinde bir ilk: Dört partili iktidar!

KKTC tarihinde ilk defa dört partili bir hükümet görev başına geldi. Yeni başbakan, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Genel seçimler için geçen ay sandık başına giden KKTC bugün itibarıyla yepyeni bir siyasi tecrübe yaşıyor. KKTC tarihinde ilk defa dört partili bir hükümet görev başına geldi. Dörtlü koalisyon hükümetinin başbakanı, Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman oldu. Kabine listesinin bu sabah Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan onay alması sonrası, Erhürman başbakanlık görevini, Ulusal Birlik Partisi Genel Başkanı Hüseyin Özgürgün’den devraldı.

Yeni hükümette dört parti yer alıyor. Bu partiler şunlar: Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Halkın Partisi (HP), Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Demokrat Parti (DP).

Yeni kabinede şu isimler yer alıyor:

Başbakan Tufan Erhürman (CTP)

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay (HP)

Maliye Bakanı Serdar Denktaş (DP)

İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars (HP)

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan (HP)

Milli Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit (TDP)

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami (CTP)

Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ağaoğlu (DP)

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali (CTP)

Sağlık Bakanı Filiz Besim (CTP)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler (TDP)

Yeni hükümetin oluşmasından sonra meclis başkanlığı görevi için en kuvvetli aday olarak TDP ön plana çıkıyor.

MÜZAKERE HEYETİ DE DEĞİŞİYOR

Yeni hükümetin kurulması ile beraber Kıbrıs Türk tarafının müzakere heyetinde de zorunlu olarak değişikliğe gidiliyor. Bugüne dek müzakereci görevini yürüten Özdil Nami heyetten ayrılıp hükümete katılıyor. Nami yeni süreçte Ekonomi ve Enerji Bakanlığı görevini yürütecek. Eski hükümette bu görevi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile yakın işbirliği içerisinde olan Sunat Atun yürütüyor. Nami’nin Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndan ayrılmasından sonra Türkiye ile işbirliği çerçevesinde Kıbrıs Türk tarafının yeni bir müzakereci belirlemesi bekleniyor.