10 Ekim Katliamı Davası: Sanıklar sıkışıyor!

10 Ekim Katliamı'nın 7. duruşmasına sanıklar ile avukatlar ve davayı izleyen aileler arasındaki gerilim damga vurdu. Saldırıda eşini kaybeden avukat Mehtap Sakinci Coşgun, "Sanıklar sıkışıyor ve çember daralıyor. 27 aydır ilk defa sanıkların bu kadar sıkıştıklarını gördük” dedi. 

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Ankara Gar Katliamı davasının 7'nci tur duruşmaları Ankara Adliyesi 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Tutuklu 19 sanıktan 17'sinin mahkeme salonunda hazır bulunduğu duruşmalarda sık sık sanıklar ile avukatlar ve aileler arasında tartışma yaşandı.

SANIKLAR DAVANIN ANTEP'E GİTMESİNİ İSTİYOR

Sanıkların ifadeleri sırasında duruşmayı izleyen yakınlarını kaybetmiş ailelere cevap verdiği duruşmalarda mahkeme heyetinin uyarıları da tansiyonu düşürmeye yetmedi. Bazı sanıklar tahliye edilmeleri ve tutuksuz yargılanmaları taleplerine dosyalarının Gar katliamı davasından ayrılarak Gaziantep'e alınmasını ekledi. Mağdur avukatlarından Ahmet Özdel bu talep için, "Antep ya da başka mahkemelerdeki yargılanmalarda kısa sürede tahliye ve düşük miktarlarda ceza alacaklarını düşünüyorlar” yorumunu yaptı.

Sanıkların hakaret ya da saldırı ile mahkeme heyeti üzerinde baskı oluşturmaya çalıştığını belirten Özdel, "Bizim konuştuğumuz her şey dosyada bulunan, gelen ve gelecek delillere ilişkin. Örgüt bağlarını ve Ankara katliamıyla ilgili bağlantılarını tamamıyla dosyadaki deliller üzerinden konuşuyoruz. Onlar gerek bizim şahsımıza, mahkeme heyetine ya da müştekilere saldırarak dosyanın başka aşamaya gelmesini istiyorlar. Biz de ona olanak tanımıyoruz" dedi.

'ASLA BAŞINI OKŞAYAMAYACAĞIMIZ ÇOCUKLARIMIZA NE OLACAK?'

10 Ekim Katliamından yaralı olarak kurtulan Ayşegül Duman bugüne kadar görülen tüm duruşmalara eksiksiz katıldı. İlk duruşmadan bu yana sanıkların saldırgan bir tutum takındığını bunun da son iki duruşmada arttığını belirten Duman, "Gaziantep'e gitmek istiyorlar ve orada hiçbir yaptırımla karşılanmayacaklarını düşünüyorlar” dedi. Sanıkların ailelere yönelik sözlerine de değinen Duman, "Küfüre varan söylemleri bizi tekrar tekrar yıkıyor. Bir tanesi, 'benim çocuğum mağdur' diye savunma yaptı. Ama benim yanımda bir anne 'benim çocuğum toprakta' diye feryat ediyor. Bizim acımız her seferde katlanıyor. Bizim ölmüş, asla başını okşayamayacağımız çocuklarımıza ne olacak?" dedi.

Katliamdan yaralı olarak kurtulan Ayşegül Duman katliam duruşmalarının tamamına katıldı.

'BİZ SABIR TAŞI DEĞİLİZ'

Sanıkların avukatların ifadeleri sonrası köşeye sıkıştıklarını bu yüzden de davayı başka bir tarafa çekmeye çalıştıklarını söyleyen 10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, "Bu davanın maddi gerçeğini ortaya çıkarmak için çabalayan avukatlar sanıkları rahatsız ediyor. Bu rahatsızlıktan dolayı avukat arkadaşlara gözdağı vermek istiyorlar. Müştekileri provokasyona neden olacak cümlelerle konuşmaları IŞİD sanıklarının ortak noktaları. Salon olarak da çok sessiz kalmanın, metanetli kalmanın da yerinde olmayacağını düşünüyoruz. Yeri geldiğinde tahammül çizgisinin üzerine çıktığında ailelerin tepki göstermeleri çok normal. Özellikle mahkeme başkanının müştekileri daha bastırmaya çalışan tavrını da doğru buluyoruz. Biz sabır taşı değiliz ve metanetli kalmanın da bir sınırı var" diye konuştu.

'SANIKLAR SIKIŞIYOR VE ÇEMBER DARALIYOR'

Mahkeme heyetinin avukatlara ve müştekilere sanık gibi davranmasını kabul etmeyeceklerinibelirten Coşgun şöyle devam etti:

"Sanıklar sıkışıyor ve çember daralıyor. 27 aydır ilk defa sanıkların bu kadar sıkıştıklarını gördük. Bizim ailelerimizin emekleriyle işleyen bir süreç gelişti. Bir gün bir karar verilecek burada ve içinde huzuru hisseden tarafın biz olduğunu hissediyorum. Yedinci duruşmanın sonunda bunu gördüm. Sanığın, 'Bizi siz mi yargılıyorsunuz, onlar mı' cümlesi çok önemli. Evet demek ki vicdanlarında bir huzursuzluk yaşanıyor bu çok belli."