Mihraç Ural kimdir? Türkiye'yi kızdıran Soçi katılımcısı...

Mihraç Ural, 2016 yılında Suriye'de öldürüldüğü iddialarının ardından Soçi ile yeniden gündeme geldi. Türkiye'nin Rusya'dan izahat istemesine neden olan Ural, 32 yıldır Suriye'de yaşıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'nın Soçi kentinde dün gerçekleştirilen Suriye toplantısına katılan bir isim Türkiye'nin tepkisine neden oldu. Anadolu Ajansı'nın diplomatik kaynaklara dayandırdığı haberine göre Soçi Kongresi'ni Türkiye adına izleyen resmi heyet, "THKP-C Acilciler" örgütü lideri olan ve 2013 yılında IŞİD'in üstlendiği Reyhanlı Katliamıyla 52 kişinin ölümüne yol açan saldırıyla ilgili olarak hakkında dava açılan Mihraç Ural'ın katılımcılar arasında görülmesi üzerine Rusya Federasyonu Dışişleri ve Savunma Bakanlıkları'na başvurarak izahat istedi. Rus makamları ise, "konuyu ivedilikle inceleyeceklerini ve bilgi vereceklerini" bildirdi.

Suriye iç savaşı başladıktan sonra ismi Türkiye'de daha sık duyulmaya başlayan Mihraç Ural'ın adı son olarak 2016 yılında Suriye'de rejim karşıtı silahlı bir grup tarafından öldürüldüğü iddiası ile gündeme gelmişti. Sosyal medyada Mihraç Ural'ın Soçi'de olduğuna dair bir fotoğraf paylaşılmıştı.

MİHRAÇ URAL KİMDİR?

Mihraç Ural, Hatay'ın Antakya ilçesinde doğdu. Gençlik yıllarında THKP-C örgütüne girdi. Mahir Çayan’dan sonra örgütte yaşanan bölünme sırasında kurulan, "THKP-C Acilciler" daha çok Hataylılar’dan oluştu. Ural, Acilciler Örgütü'ne 1976 yılında Yüksel Eriş aracılığıyla katıldı. Örgütün liderliğini üstlendikten sonra Acilciler’in ana kanadı 'Halkın Devrimci Öncüleri'ni oluşturdu.

.

10 Mart 1978'de bir banka soygunu nedeniyle düzenlenen operasyonda yakalandı. 1980'de Adana Cezaevi'nde gardiyanlara para verilerek sahte tahliyeyle kaçması sağlandı. 1980'in Mayıs ayında Suriye'ye gitti. Ertesi yıl Hafız Esad'ın kardeşi Cemil Esad'ın emriyle vatandaşlık belgesini aldı. Lazkiye’ye yerleşti. Hatay'ın Suriye'ye bağlanması için uğraşan Uruba adlı bir örgütle çalıştı. Mihraç Ural liderliğindeki örgüt, Suriye İç Savaşı sırasında Esad yanlısı ‘Mukaveme Suriye’ adlı milis grubu ismiyle Lazkiye dağlarında Özgür Suriye Ordusu ile savaştı. Ural’ın Lazkiye’ye bağlı Türkiye sınırına 10 kilometre mesafedeki Kesep bölgesinde yürütülen operasyonlara liderlik yaptığı da biliniyor. İngiliz Times Gazetesi de bu bölgede yapıldığı iddia edilen 'etnik temizlik'ten Mihraç Ural’ı sorumlu tutmuştu. Ural’ın yönettiği örgütün 2 bin kişilik silahlı bir gücü olduğu belirtiliyor. 2016 yılında Suriye'de silahlı bir grup rejim karşıtının saldırısı sonucu öldürüldüğü iddia edilen Ural, Esad ailesinin akrabası Melek Fadal'la evli.