Afrin için uluslararası kampanya: Dünyanın Kürtlere karşı ahlaki sorumluluğu var

Türkiye'nin olası Afrin harekâtına karşı uluslararası bir kampanya başlatıldı. Noam Chomsky dahil bir dizi akademisyenin imzaladığı bildiride, "ABD ve uluslararası toplumun şimdi, Kürt halkının arkasında durmak gibi bir yükümlülüğü var" denildi. Bildiride ABD ve Rusya'ya, olası harekâtı engelleme çağrısı yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Aralarında Noam Chomsky ile David Harvey'nin de bulunduğu dünyaca tanınmış aydın, yazar, akademisyen ve insan hakları savunucuları Afrin için uluslararası kampanya başlattı. İmza metninde, Türkiye'nin olası saldırısının engellenmesi için uluslararası topluma çağrı yapıldı.

'Afrin'in yeni bir Kobane olmasına izin vermeyin: Akademisyen ve aktivistlerden acil açıklama' başlıklı bildiride, Rusya, İran ve ABD'ye, 'Suriye'nin sınır egemenliğinin Türkiye tarafından ihlal edilmemesini garanti altına almasında ve Afrin halkının barış içinde yaşamasına izin verilmesi' için çağrı yapıldı.

Bildiride Afrin'in Suriye'nin en istikrarlı ve güvenli bölgelerinden biri olduğu belirtildi; Türkiye'nin harekâtı için şu ifadeler kullanıldı: "Afrin'in barışçıl vatandaşlarına karşı bu tür bir saldırı, barışçıl ve demokratik yollardan yönetilen bir bölgeye ve halka karşı açık bir saldırganlık eylemi olacaktır. Türkiye böyle bir saldırıyı Rusya, İran ve Suriye'nin onayının ve ABD'nin bunu durdurma yönünde eylemsizliğinin yokluğunda gerçekleştiremez. Kürt halkı, dünyayı IŞİD'den kurtarmak için YPG ve kadın gücü YPJ'ye katılan binlerce genç erkek ve kadının kaybına göğüs gerdi. ABD ve uluslararası toplumun şimdi, Kürt halkının arkasında durmak gibi bir yükümlülüğü var."

Bildiriye, "Amerikalı yetkilileri ve uluslararası toplumu, Afrin'in istikrarını ve güvenliğini garanti altına almaya, Suriye içinde ve Suriye sınırı boyunca Türkiye'nin daha fazla saldırganlık göstermesini engellemeye çağırıyoruz" diye son verildi.

Bildiride imzası olan isimler şöyle:

Noam Chomsky (MIT)

Michael Walzer (Princeton Üniversitesi)

Charlotte Bunch (Rutgers Üniversitesi)

Todd Gitlin (Columbia Üniversitesi)

David Graeber (Londra Ekonomi Okulu)

Nadje Al-Ali (SOAS Üniversitesi)

David Harvey (CUNY Gradutate Center)

Michael Hardt (Duke Üniversitesi)

Marina Sitrin (SUNY Binghamton)

Bİll Fletcher (Eski TransAfrika Forum Başkanı)

David L. Phillps (Columbia Üniversitesi)

Joey Lawrance (Fotoğraf sanatçısı,yönetmen)

Debbie Bookchin (Gazeteci ve yazar)