Mehmet Altan'ın tahliye talebi yine reddedildi

Mehmet Altan'ın avukatlarının Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararını açıklamasının ardından yaptığı tahliye başvurusu da geri çevrildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - FETÖ davasında tutuklanan Mehmet Altan'ın Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 'hak ihlali' kararının ardından yaptığı tahliye talebi bir kez daha reddedildi.

AYM'nin, Mehmet Altan'la ilgili hak ihlali kararının Resmi Gazete'de yayınlanması üzerine, Altan'ın avukatları tahliye başvurusu yaptı.

Başvuruyu karara bağlayan İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi, Altan'ın tutukluluğunun devamına karar verdi. Kararda, AYM'nin yargılamanın yapıldığı mahkemenin yerine geçerek delil değerlendirmesi ve yerindelik incelemesi yapmasının bireysel başvuru incelemesinin kapsamı içerisinde olmadığı belirtildi.

'AYM YETKİSİNİ AŞMIŞTIR'

"Anayasa Mahkemesi yetkisini aşmıştır" denilen kararda şu ifadelere yer verildi:

"Zira bu kapsamda kabul edilir ise yargılamayı yapan mahkemenin Anayasa Mahkemesi'nin tespit ve değerlendirmesi aksine bir karar verme imkanı kalmayacaktır. Anayasa Mahkemesi başvurucu sanık hakkında vermiş olduğu kararda, mahkememizin dosya kapsamında bulunan bütün delillerin tutuklamaya yönelik yeterli delil olarak görmemekle mahkememiz yerine geçerek, delil değerlendirmesinde bulunmuş ve kanuna aykırı şekilde yerindelik incelemesi yapmıştır. Anayasa Mahkemesi'nce iddianamede belirtilen deliller ile sınırlı olarak değerlendirme yapılmış ise de ceza yargılamasında karardan önce her aşamada resen ya da talep üzerine delil toplamak mümkün olup, yerel mahkeme sadece iddianamede belirtilen deliller ile bağlı değildir. Dolasıyla kendisine kanunla çizilmiş yetkisini aşmıştır. Dosyada tutukluluk halinin devamına gerektirir olguların olup olmadığının takdir etme yetkisi mahkememize aittir. Ayrıca vermiş olduğu ihlal kararında tahliyeye yönelik bir hüküm de bulunmamaktadır."

Kararda, dosya kapsamında bulunan deliller, karşılaşılan darbe tehdidinin büyüklüğü, sanığın kaçma ihtimali gerekçeleriyle sanık hakkında verilen tutuklama kararının, ölçülü ve yerinde olduğu bulunduğu belirtildi.

ÜYE HAKİM BİR KEZ DAHA ŞERH DÜŞTÜ

Mahkemenin üye hakimi Recep Kurt muhalefet şerhi düştü. Anayasaya göre, Resmi Gazete'de yayınlanan AYM kararlarının bağlayıcı olduğunu ifade eden Kurt, muhalefet şerhinde şu ifadeleri kullandı:

"Anayasamızın 153/6. maddesi gereğince, 'AYM kararları resmi gazetede yayımlanır, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar' amir hükmü ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi'nin kuruluş ve yargılama usulleri hakkında kanun ve Ceza Muhakemesi hukukunun kıyas ve yoruma ilişkin genel ilkeleri dikkate alındığında, 6216 sayılı yasanın 50/2. maddesi gereğince hak ihlali oluğu tespit edildiğinden, mahkememizce ihlalin sonucunun ortadan kaldırılması gerekeceğinden ve bu husus ancak başvuru sahibi olan Altan'ın tahliyesi yoluyla mümkün olduğundan sadece başvuru sahibinin tahliye edilmesi gerektiği görüşü ile sayın çoğunluğun görüşüne katılmıyorum."

NE OLMUŞTU?

AYM, Mehmet Altan’ın tutuklamanın hukuki olmadığı yönündeki bireysel başvuru üzerine ‘kişi hürriyeti ve güvenliği’ ve ‘ifade ve basın özgürlüğü’ haklarının ihlal edildiğine karar vermişti.

Altan'ın bu kararın ardından yargılandığı mahkemeye yaptığı tahliye talebi reddedilmişti. Mahkeme ret talebinde Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının yayınlanmamasını gerekçe göstermişti. AYM kararının bugün Resmi Gazete’de yayınlanmasının ardından avukatları Altan için bir kez daha tahliye başvurusu yapmıştı.

İstanbul 26’ncı Ağır Ceza Mahkemesi, avukatların başvurusunu reddederek Altan’ın tutukluluğunun devamına karar verdi. (HABER MERKEZİ)