İsrail'in gözaltına aldığı akademisyen Tekeli'ye 'terör' suçlaması

Tel Aviv'de gözaltına alınan Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli'nin serbest bırakılması istendi. Yapılan açıklamada Tekeli'nin 'bir sonraki uçakla Türkiye'ye gönderileceği' söylenerek ailesinden ayrıldığı, daha sonra 'terör' suçlamasıyla karşılaştığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası Hukukçular Birliği'nin (UHUB) İsrail'in yaptığı hak ihlallerine yönelik Kudüs'e düzenlediği geziden dönüşü sırasında Tel Aviv Ben Gurion Havalimanı'nda gözaltına alınan İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli'nin serbest bırakılması için çağrı yapıldı.

İstanbul Çağlayan Adliyesi'nde bu sabah yapılan açıklamada İsrailli makamların Tekeli'nin 'terör eylemi hazırlığı' gerekçesi ile gözaltına alındığını söylediği belirtildi. Hukukçular Derneği ve Mazlumder'in de katıldığı açıklamada, İstanbul'a dönüş öncesi Ben Gurion Havalimanı'nda pasaport işlemleri yapılan Tekeli'ye önce 'makinenin kartı okumadığı'nın söylendiği ve bu gerekçeyle yanında bulunan ailesinden ayrılarak 'bir sonraki uçak ile Türkiye'ye gönderileceği'nin söylendiği belirtildi. Açıklamada, "Bu yalan beyanlarla ailesinden ve gruptan koparıldıktan sonra hukuka aykırı bir şekilde gözaltına alınmıştır. Durum Türkiye Kudüs Başkonsolosluğu,Tel Aviv Büyükelçiliği ve Türkiye Dış İşleri Bakanlığı'na bildirilmiştir. Büyükelçiğimizin verdiği bilgiye göre gece boyu süren girişimlerine rağmen Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli'ye ulaşmaları engellenmiş, yüz yüze görüşme talepleri reddedilmiştir. Verilen tek bilgi 'terör eylemi hazırlığı' gerekçesi ile gözaltına alındığıdır. Bu gözaltı dayanaktan yoksun ve tamamen keyfidir. 12-13 yaşındaki çocukların 25-30 kişilik silahı ve tam teçhizatlı İsrail askerlerince gözaltına alınma hadiselerinden biliyoruz" denildi.

Akademisyen Cemil Tekeli, Tel Aviv'de gözaltına alındıAkademisyen Cemil Tekeli, Tel Aviv'de gözaltına alındı

'GRUPTAKİ DİĞER ÜYELERE DE KÖTÜ MUAMELE EDİLDİ'

Benzer muamelenin Türkiye vatandaşlarına yönelik olarak her geçen gün daha da ağırlaşarak devam ettiği belirtilen açıklamada şunlar ifade edildi, "Nitekim gezide, grubumuzun bir üyesi de Tel Aviv'e giriş esnasında deport edilmiş, çıkışta ise grubumuzdan altı kişi kenara ayrılarak ve çıkış kodu 5 ile başlayan etiketler ile İsrail güvenliğine tehdit oluşturdukları gerekçesi ile aşağılanarak detaylı ve onur kırıcı bir aramaya maruz bırakılmıştır. Görevlilerin hukuka aykırı ve gayrı insani tutumları nedeniyle İsrail'i kınıyoruz. Gerek hukuk kuralları,gerek mütekabiliyet ilkesi uyarınca kabul edilemez olan bu onur kırıcı,haksız ve mesnetsiz muameleler gerçek bir devlet görevlisi muamelesi olamaz. İlmi çalışmalardan başka hiçbir faaliyeti olmadığını yakinen bildiğimiz, İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi akademisyen-hukukçu Yrd. Doç. Dr. Cemil Tekeli'nin derhal serbest bırakılmasını ve kendisinden özür dilenmesi gerektiğini saygıyla kamuoyuna duyururuz." (HABER MERKEZİ)