Avukat Hakan Bakırcıoğlu: Dink cinayetine karar veren mekanizma açığa çıkarılmalıdır

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, katledilişinin 11'inci yılında anılacak. Davanın geldiği açıklamayı değerlendiren Avukat Hakan Bakırcıoğlu "Cinayet kararını hala kimlerin verdiği açığa çıkarılmadı" dedi. 

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in İstanbul Şişli'de 19 Ocak 2007 tarihinde uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamanı yitirmesinin üzerinden 11 yıl geçti. Bugüne kadar ise cinayet kapsamında üç ayrı iddianame hazırlandı.  11'inci yılında devam eden davanın 64'üncü duruşması ise 29 Ocak günü görülecek.

'CİNAYETİN KARARINI VEREN KİM?'

MA'dan Yasin Koluban'a konuşan Avukat Hakan Bakırcıoğlu, şunları söyledi; "Ancak gelinen aşamada ciddi eksiklikler de bulunmaktadır. Biz cinayete İstanbul Valiliği'nin, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın İstanbul ve Trabzon Daire Başkanlığı görevlilerinin ciddi sorumluluğu olduğunu söylemekteydik. İstanbul Valiliği'nin, Milli İstihbarat Teşkilatı'nın İstanbul ve Trabzon Daire Başkanlığı görevlileri hakkında ya soruşturma yapılmadı ya da yapılan soruşturmaya rağmen bir kısmı hakkında kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Hrant Dink cinayetine giden süreçte yer alan kişi ve kurumlar yeterince soruşturulmadı. Soruşturulan kişilerden bir kısmı hakkında da kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verildi. Hala Dink cinayetinin kararını veren mekanizma, bu kararının kimler tarafından verildiği, hangi tarihte verildiği, bu cinayetin nasıl örgütlendiği açığa çıkmayan ve açığa çıkarılması gereken meseleler bulunmaktadır. Bunlar yargılama ve soruşturmalardaki eksiklikler olarak karşımızda durmaktadır"

2007 yılında düzenlenen iddianamelerin, yalnızca bu cinayeti işleyen yapının en altında yer alan kişiler hakkında olduğunu hatırlatan Bakırcıoğlu, "Soruşturmanın kapsamı genişletildi. Cinayette sorumluluğu olan devlet görevlilerinin önemli bir kısmı hakkında dava açıldı. Fakat eksiklikler varlığını sürdürüyor. Biz esas olarak Dink cinayeti kararını kim veya kimler tarafından verildiği, bu sürecin nasıl örgütlendiği meselesini çok fazla önemsiyoruz. Elbette buna dair başlatılacak olan bir soruşturma, açığa çıkartılacak olan bilgiler, cinayetteki soruşturma ve yargılamayı bambaşka bir boyuta taşıyacak. Eğer bu haliyle devam ederse, soruşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerimiz reddedilirse, açığa çıkan bilgiler yeterince soruşturulmazsa çıkacak olan karar tabi ki tek boyutlu bir karar olur ve gerçeğin yalnızca bir kısmını açığa çıkarmış oluruz" dedi.