Pilotlar uçağın pistten nasıl çıktığını anlattı: Sağ motor aniden hızlandı

Trabzon'a iniş yaptııktan sonra kontrolden çıkarak, deniz kenarındaki yamaca saplanan uçağın pilotları ve kabin ekibi savcılığa ifade verdi. Pilotlar, "Sağa doğru Manevra yapacakken sağ motor aniden hızlanınca kontrolü kaybettik" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ankara- Trabzon seferini yapan ve Trabzon Havalimanı'na indikten sonra manevra yaparken, pistten çıkarak, denize 25 metre kala yamaca saplanıp, durabilen uçakla ilgili Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma devam ediyor. Savcılık, olayın nasıl geliştiğini anlam için uçağın pilotları ve kabin ekibinin ifadelerine başvurdu. Uçağı en son terk eden pilotlar, iniş sonrasında bilemedikleri bir nedenden dolayı sağ motorun aniden hızlanarak uçağı sola savrulduğunu söyledi.

Ankara- Trabzon seferini yapan Pegasus Havayolları'na ait PC 8622 sefer sayılı Boeing 737-800 tipi yolcu uçağı, cumartesi günü saat 23.30 sıralarında Trabzon Havalimanı'na iniş yaptığı sırada pist başında manevra yaparken, kontrolden çıktı, pistin kuzey yönünde deniz tarafına yöneldi. İniş takımları, balçığa dönüşen yamaçta toprağa saplanan uçak, denize 25 metre kala durabildi.

Halatlarla sabitlenen uçak saplandığı yamaçtan vinçlerle kurtarılmaya çalışılıyor.

162 YOLCU VE MÜRETTEBAT TAHLİYE EDİLDİ

Olay yerine sevk edilen kurtarma ekipleri, 162 yolcu ile 6 mürettebatı tahliye etti.

Trabzon Havalimanı, hava trafiğine kapatılırken, uçaklar da Erzurum, Erzincan, Ordu-Giresun ve Samsun havalimanlarına yönlendirildi.

Trabzon'da yamaca saplanan uçak vinçle çekilecekTrabzon'da yamaca saplanan uçak vinçle çekilecek

Olaydan sonra uçak halatla sabitlenerek denize kaymaması için de önlem alındı.

PİLOTLARA ALKOL KONTROLÜ YAPILDI

Uçak kazasıyla ilgili Trabzon Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında uçaktaki pilotlar ve kabİn ekibinin ifadesinde başvuruldu. Soruşturmada pilotlara alkol kontrolü de yapıldı. Pilotlarda alkole rastlanmadı.

Uçağın kaptan pilot ve yardımcı pilotun ifadelerinde, havada iniş için alçalmaya başladıklarında gerekli ikaz ve uyarıları yaptıklarını ve sorunsuz piste teker koyduklarını belirterek, şunları anlattı:

“Normal inişimizi gerçekleştirip, hızımızı azaltarak deniz tarafından sağ yöne doğru manevra yapacağımız sırada bilemediğimiz bir nedenden ötürü sağ motor aniden hız aldı. Bu hızlanmayla kontrolümüzden çıkan uçak aniden sola savruldu ve yamaçtaki çamura saplandı.”

Trabzon'da yolcu uçağı pistten çıktıTrabzon'da yolcu uçağı pistten çıktı

'EN SON BİZ UÇAKTAN AYRILDIK'

Uçakta kaza sonrası yaşananlarla ilgili de konuşan kaptan pilot, şu bilgileri verdi: “Uçakta kaza sonrası hemen kuleye acil kodu gönderdik. Yolculara gerekli uyarıları yaparak tahliyelerine yardımcı olduk. Tahliyenin hızla gerçekleşmesi için yolculara kişisel eşyalarını almamaları ve uçağı arka kapıdan hızla terk etmelerini söyledik. Tüm yolcuların tahliyesinden sonra mürettebatımla birlikte en son biz de uçaktan ayrıldık."

Uçağın 4 kişilik kabin ekibi ise ifadelerinde şunları söyledi:  “Ankara'dan havalanan uçak Trabzon Havalimanı'na yaklaşma yaptığı sırada pist sonunda uçak manevra yapacakken hızlandı ve uçak sola savruldu. Bir anda uçak denize yöneldi. Yolcuları bu esnada sakinleştirmeye çalıştık.”

KARA KUTU İNCELENİYOR

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü Kaza Kırım ekibi de incelemelerini tamamladı. Uçağın kara kutusunu incelemeye alan ekip ayrıntılı kaza raporu hazırlayacağı öğrenildi.

Uçağın bulunduğu yerden çekilmesi için bugün gerekli iş makinelerinin getirilmesinin ardından çalışmaların başlatılacağı belirtildi. (TRBZON/DHA)