Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın üst mahkemeye yaptığı itirazlar reddedildi

AYM'nin hak ihlali kararının ardından tahliye talepleri reddedilen Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın, bir üst mahkemelere başvurular karara bağlandı. İki itiraz da reddedildi. Altan'ın hakkındaki karara muhalefet şerhi koyan hakim Halit İçdemir, AYM kararlarının bağlayıcı olduğunu belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), tutukluluğu nedeniyle hak ihlaline uğradığına karar verdiği Mehmet Altan'ın, bir üst mahkemeye yaptığı tahliye başvurusu reddedildi. Oy çokluğu ile alınan karara hakim Halit İçdemir, muhalefet şerhi koydu. İçdemir, AYM'nin eleştirilebilecek uygulamaları olmasına karşın, kararın bağlayıcı ve kesin olduğunu belirtti. Altan'ın ardından kapatılan Zaman gazetesi yazarı Şahin Alpay'ın da tahliye başvurusu kabul edilmedi.

AYM, 20 Ocak günü verdiği kararında, yazar Mehmet Altan ve kapatılan Zaman gazetesinin yazarı Şahin Alpay'ın tutuklanmaları nedeniyle hak ihlaline uğradığına karar verdi. Kararın ardından Altan ve Alpay'ın avukatlarının tahliye başvuruları reddedildi.

MAHKEME: KUVVETLİ SUÇ ŞÜPHESİ VAR

Mehmet Altan'ın avukatının, bir üst mahkeme olan İstanbul 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi'ne yaptığı başvuru karar bağlandı. Mahkeme, Altan'ın tahliye başvurusunu reddetti ve tutukluluk halinin devamına karar verdi.

Oy çokluğu ile alınan kararda "Dosya kapsamına göre sanık Mehmet Hasan Altan'ın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, kuvvetli suç şüphesini gösterir mevcut delil durumu, delillerin toplanmamış olması sebebiyle verilen tutukluluğun devamına ilişkin ara kararın usul ve yasaya uygun olduğu anlaşılmakla sanık Mehmet Hasan Altan müdafilerinin itirazının reddine, sanık Mehmet Hasan Altan'ın tutukluluk halinin devamına karar verilmiştir" denildi.

AYM, Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın hak ihlaline uğradığına karar verdiAYM, Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın hak ihlaline uğradığına karar verdi

MUHALEFET ŞERHİ: AYM KARARI BAĞLAYICI VE KESİNDİR

Üye hakim Halit İçdemir, karara muhalefet şerhi koydu. AYM kararının bağlayıcı ve kesin olduğunu belirten İçdemir, gerekçeli kararın beklenmesinde hukuki yarar olmadığını savundu. Altan'ın tahliye edilmesi kanaatinde olduğunu ifade eden İçdemir, muhalefet şerhinde şu ifadelere yer verdi:

"Anayasa Mahkemesi'nin hatalı uygulamalarının eleştirilebilir nitelikte olsa da bu durum Anayasa Mahkemesi'nin kararlarının bağlayıcılığına engel teşkil etmez. Anayasa Mahkemesi'nin gerekçeli kararının beklenmesinde hukuki yarar yoktur. Anayasa Mahkemesi iradesini kısa kararında ortaya koymuştur. Nihayetinde Anayasa Mahkemesi'nin kararları bağlayıcıdır, kararları kesindir. Kararlarına karşı başvuru mercii yoktur. Tutuklama kararına karşı yapacağı denetim Anayasa Mahkemesi'nin göreviyle bağlantılıdır. Birtakım hatalı uygulamaları görev ve yetki alanını daraltmayacaktır. Bu nedenle kesin ve bağlayıcı nitelik arz eden Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda hak ihlalinin ancak tahliye ile giderilebileceği anlaşıldığından itirazın kabulü ile sanık Mehmet Hasan Altan'ın tahliyesine karar verilmesi kanaatinde olduğumdan sayın çoğunluğun aksi yöndeki kararına katılmıyorum."

Şahin Alpay ve Mehmet Altan'ın tutukluluğunun devamına karar verildiŞahin Alpay ve Mehmet Altan'ın tutukluluğunun devamına karar verildi

İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluğa devam kararına itiraz eden Şahin Alpay'ın avukatları, bir üst mahkeme olan İstanbul 14'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne başvurdu. Başvuru, oy birliği ile kabul reddedildi.

ALTAN VE ALPAY'A İSTENEN CEZALAR

Mehmet Altan, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra tutuklanmıştı. Darbe girişiminden önce katıldığı bir televizyon programında “subliminal mesaj” verdiği iddia edilen Altan hakkında, "Anayasayı ihlal" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Şahin Alpay, darbe girişiminin ardından kapatılan Zaman gazetesine yönelik davada yargılanıyor. Alpay için “anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “TBMM’yi ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlamalarıyla 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Ayrıca, “silahlı terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor. (İSTANBUL/DHA)