Halkın Hukuk Bürosu'nda avukat kalmadı!

Halkın Hukuk Bürosu'nun İstanbul'da görev yapan tüm avukatları tutuklandı. ÇHD İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil, hak gasplarının hukuk örgütlerinin susturulması ile mümkün olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nuriye Gülmen ve Semih Özakça'nın davalarına bakan Halkın Hukuk Bürosu'nun İstanbul'da görev yapan tüm avukatları tutuklandı. En son 18 Aralık günü polis baskını yapılan büroyu şimdi meslektaş ile her gün başka bir avukat açıyor.

Hukukçular durumu Cumhuriyet gazetesinden Seyhan Avşar'a değerlendirdi. Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şube Başkanı Gökmen Yeşil, bir kişiyi yasa dışı örgüt üyeliği ile suçlamak ve tutuklamak için özel bir delile gerek kalmadığını, iktidarın birilerini susturmak için konuyu hemen ilgili emniyet birimine aktardığını söyledi. Yeşil şöyle devam etti: "Polis tarafından hazırlanan dosya yine iktidarın idari bir infaz memurluğuna dönüşmüş olan savcılığa iletiliyor. Savcılık da tutuklanması gereken için zaten karar çoktan verilmiştir, kişileri Sulh Ceza Hakimliği adını kullanan İnfaz Mahkemesi'ne sevk ederek tutuklama yönündeki infazı gerçekleştirmiş oluyor. Gizli tanık da varsa suçlu olduğunuza ‘kesin’ gözüyle bakılıyor."

Yeşil devamında, "Kısacası meslektaşlarımızın tutuklanma sebebi, bir tarafında devletin, kamu görevlilerinin veya patronların olduğu dava ve olaylarda mağdurun, muhalifin avukatlığını üstleniyor olmalarıdır. Esasen OHAL adı verilen karanlık içinde, grevsiz bir iş yeri, hesabı sorulmayan işçi cinayetleri, işkence merkezine dönüşen hapishaneler bir bütün olarak hak gaspları biraz da avukatların ve hukuk örgütlerinin susturulması ile mümkün. İktidar da bunun için bizi susturmaya çalışıyor” dedi.

'BU EYLEM SEMBOLİK'

Halkın Hukuk Bürosu’nun, avukatları özgür olana dek nöbetleşe açılacağını da söyleyen Yeşil, “Bu eylem sembolik. HHB’nin dört duvardan ibaret olmadığını, bir avukatlık yapma biçimi olduğunu ve tutuklamaların bu pratiği engelleyemeyeceğini hepimiz biliyoruz. HHB’li arkadaşlarımızdan Engin Gökoğlu’nun, tutulduğu Tekirdağ Hapishane’sinde gördüğü işkence sonucu kolu kırıldı. Avukat Gürkan İstekli’ye Urfa Emniyeti’nde uygulanan işkence doktor raporu almasının önüne geçilerek gizlenmeye çalışıldı. İşkence genel olarak ve sistematik bir şekilde uygulanıyor. İşkenceci kamu görevlileri ise hükümetin en yetkili ağızlarından verilen cezasızlık taahhüdüne güveniyor” dedi.

'TBB SESSİZ'

Özgürlükçü Hukukçular Platformu üyesi avukat Nagehan Avçil ise, “HHB’li tüm avukatlar mesleki faaliyetleri kriminalize edilerek hapishanelerle ‘uslandırılmaya’ çalışılıyor” dedi ve ekledi: “Avukat arkadaşlarımız savunmanlıklarını yaptıkları müvekkilleri nedeniyle gözaltında. Savunma üzerindeki baskıların arttığı bu günlerde baroların ve Türkiye Barolar Birliği’nin (TBB) sessiz kalması politik bir tutum. Baroların ve TTB’nin bu sessizliği ve hatta Barolar Birliği Başkanı’nın açıklamaları karşında biz mesleği ve meslek onurunu korumaya devam edeceğiz.”

HABERİN TAMAMI