Demirtaş ilk kez hakim karşısına çıktı: 'İşte hakikat, işte gerçeklik'

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ilk kez hakim karşısına çıktı. Dışarıda atılan "Selo başkan umudumuzdur" sloganları salonun içine kadar ulaştı. Sesleri duyan Demirtaş, kapatılan pencereye bakıp gülümsemeye başladı. O sırada izleyicilerden bir kadın; "İşte hakikat, işte gerçeklik" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 14 ay sonra ilk kez hakim karşısına çıktı. Demirtaş'ı görmek, dinlemek isteyen yüzlerce kişi, duruşma başlamadan saatler öncesinde Bakırköy Adliyesi önünde bir araya geldi. Polis adliyede geniş güvenlik önlemi alırken tek tek kimlik kontrolü yaptı.

'SILHEDİNİ BİR KEZ GÖREYİM'

Duruşma saati yaklaşırken duruşma salonuna girmek isteyenler adliye koridorunda 38'nci Asliye Ceza Mahkemesini aramaya başladı. 60'lı yaşlarda bir kadın koridorda yürürken yanındaki kadınla Kürtçe konuşarak, "Sılhedini bir kez göreyim" diyerek etrafındakilere mahkemenin nerede olduğunu soruyordu.

Avukatlar 30 kişilik salonda duruşma yapılacağını söylerken, yabancı basın mensupları ve birçok izleyici duruşmaya giremeyeceğini anladı. Birçok kez yapılan büyük salon ısrarları ise sonuçsuz kaldı. Duruşmaya 15'e yakın basın mensubu, siyasi parti temsilcileri ve savunma yapan avukatların dışında kimse alınmadı. Demirtaş'ı görmek için adliyeye gelen 60'lı yaşlarındaki kadın da salona alınmadı.

Yüzlerce kişi duruşma boyunca adliye önünde bekledi. (Fotoğraf: DHA)

Demirtaş: Benim de Başbakan Yıldırım kadar dokunulmazlık hakkım var!Demirtaş: Benim de Başbakan Yıldırım kadar dokunulmazlık hakkım var!

DIŞARIDAKİ SLOGANLAR SALONA KADAR ULAŞTI

Saat 14.33'i gösterirken Demirtaş yanındaki jandarmalarla duruşma salonuna girdi. Alkışlarla içeriye giren Demirtaş, tek tek siyasi parti temsilcileri ve HDP milletvekillerinin elini sıktı. Mahkeme başkanı iddianameyi okumak isterken Demirtaş, savunma yapmayacağını, usule ilişkin beyanda bulunacağını söyledi.

Duruşma salonundaki herkes Demirtaş'ın söyleyeceklerine odaklanırken açık olan pencereden, "Selo başkan umudumuzdur" sloganı duyuluyordu. Yarım saat sonra duruşma kapısından bir avukat içeri girince koridorda bekleyenlerden aynı sesler geliyordu. Bu sesleri duyan Demirtaş, kapatılan pencereye ve duruşma kapısına bakıp gülümsemeye başladı. Tam o sırada izleyicilerden bir kadın; "İşte hakikat, işte gerçeklik" dedi.

Demirtaş'a destek için adliyeye gelenler, milletvekillerinden bilgi almaya çalıştı.

'BAŞKAN BİR ŞEY SÖYLEDİ Mİ?'

Mahkeme başkanı, Demirtaş'ın ve avukatlarının taleplerinin değerlendirileceğini söyledikten sonra duruşma sona erdi. Demirtaş salondan, “Kendinize iyi bakın hoşçakalın” diyerek ayrıldı.

Duruşmanın arından girişte gördüğüm yaşlı kadını yeniden görüyorum. Demirtaş'ın durumunu merak eden kadın, "Evden arayıp soruyorlar cezaevinden çıkacak mı diye. Ne oldu?" diye soruyor.

Dışarıda bekleyen yüzlerce kişi de milletvekillerinin yanına gelerek; "Başkan nasıldı, bir şey söyledi mi?" diye sordu. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran soruya; "Başkan hepinize selam söyledi. Çok iyi görünüyordu" diye cevap verdi. Bir kişi "Başkan zayıflamış diyorlar" sözleri üzerine Başaran da "Başkan zayıflamak istiyordu" dedi.

Adliye önünde bekleyenlere açıklama yapan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay da "Demirtaş'ın morali sağlığı güçlü ve yerinde. Herkesi selamladığını söyledi. Bütün halkımıza sevgilerini ve selamlarını iletti. Bugün halklarımız yanında olduğunu bir kez daha gösterdi" dedi.