Büyüknohutçu çiftinin öldürülmesiyle ilgili dava başladı

Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu'nun öldürülmesiyle ilgili davanın ilk duruşması bugün görüldü. Cinayet sanığı Fatma Yamuç'un tutukluluğunun devamına karar verildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Antalya'nın Finike ilçesinde çevreci çift Ali Ulvi Büyüknohutçu ve Aysin Büyüknohutçu'nun öldürülmesiyle ilgili dava başladı. Cinayet sanığı Ali Yamuç cezaevinde intihar ederken, davanın tek tutuklu sanığı Yamuç'un eşi Fatma Yamuç hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istendi. Suçsuz olduğunu savunan Yamuç, tahliyesini istedi. Mahkeme, Yamuç'un tutukluluğunun devamına karar verdi.

Davanın ilk duruşması, bugün Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu sanık Fatma Yamuç, Burdur E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndan Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla duruşmaya katıldı. Büyüknohuçtu çiftinin kızları Elif Büyüknohutçu, Emine Büyüknohutçu ve Naciye Zeynep Büyükküpcü ve avukatlar da salonda hazır bulundu.

YANGININ ARDINDAN TANIŞMIŞLAR

Kimlik tespitinin ardından Fatma Yamuç savunma yaptı. Yamuç, 6 Mayıs 2017'de bulundukları yere yakın bir bölgede yangın çıktığını ancak kendisinin bundan haberi olmadığını söyledi.

Eşi Ali Yamuç ve Ali Ulvi Büyüknohutçu'nun yangına birlikte müdahale ettiğini anlatan Yamuç, "Ertesi gün Ali Ulvi, eşimi ve beni çaya davet etmiş. İlk kez evlerine davet ettiklerinde sohbet etme imkanı bulduk" diye konuştu.

'PARAYI NEREDEN BULDUĞUNU SORDUĞUMDA BENİ AZARLARDI'

Olay günü akşama kadar eşiyle evde olduklarını söyleyen Fatma Yamuç, saat 21.30 sıralarında eşi Ali Yamuç'un kendisini uyandırdığını belirtti.

Eşinin, uyuşturucu almasını istediğini öne süren Yamuç, "'Bu saatte ben nasıl gideyim' diyerek kendisiyle tartıştım. Ama kendisi çok sinirliydi ve krizdeydi. Motor kullanamayacak durumdaydı. Bu nedenle gitmeye karar verdim. Bana 2 bin 100 TL verdi. Bu parayı nereden bulduğunu sorduğumda 'Her şeyi bilmene gerek yok' gibi cümlelerle sinirli bir şekilde beni azarladı" dedi.

Daha sonra uyuşturucu almaya gittiğini ifade eden Yamuç, "Yuvalı- Turunçova arasında bir adamın beklediğini, parayı gidip ona vermem gerektiğini söyledi. Ben de gidip bu adamı buldum. Para karşılığında bana bir poşet verdi, eşime götürdüm. İkimiz de uyuşturucu kullandık. Daha sonra uyuduk" şeklinde konuştu.

'SOFRA BEZİ İÇİNDE DİZÜSTÜ BİLGİSAYAR, İP VE KAYIŞ VARDI'

Sabah evinin önünde, parçalanmış bir telefon bulduğunu belirten Fatma Yamuç, şunları söyledi:

"Bunun ne olduğu sorduğumda eşim telefonu yolda bulduğunu, bataryasının da benim telefonuma olabilme ihtimali nedeniyle eve getirdiğini söyledi. Daha sonra evimizin önünde bir sofra bezi gördüm. İçini açıp baktığımda dizüstü bilgisayar, ip, kayış gibi malzemeler vardı. Bunun ne olduğunu eşime sorduğumda karışmamam gerektiğini söyledi. Israr edince kaybetmesi karşılığında ona verildiğini, kaybedince karşılığında para alacağını söyledi. Kendisine kızdım, 'Sen ne işler çeviriyorsun' diye. Beni azarlayıp, cevap vermiyordu. Sonra birlikte motora bindik. Sofra bezi de Ali'nin elindeydi. 'Dipsiz Kuyu' diye bilinen yere gittik. Bu sırada motorda bekledim, kendisi Dipsiz Kuyu'ya gitti. Yaklaşık 2- 3 dakika sonra geri döndü ve bana bezi kaybettiğini söyledi."

'OLAY YERİNE BAKMAYA GİTTİK'

Ali Ulvi ve Aysin Büyüknohutçu'nun ölüm haberini öğrendiklerinde eşinin şaşırdığını öne süren Fatma Yamuç, "Eşime de söyledim, eşim de şaşırdı. Daha sonra olay yerine bakmaya gittik. Benim olaylarla bir ilgim yok. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum" dedi.

Avukat Osman Hüyüt, müvekkili Fatma Yamuç'un üzerine atılı suçu işlemediğinin ortada olduğunu belirterek, tahliyesini talep etti.

'MEKTUBUN İÇERİSİNDE NOTLAR VARDI'

Avukat Eser Dursun'un sorusu üzerine Fatma Yamuç, "Necmi Bahçeci, Bartu Mermer ve 'Çirkin' lakaplı kişiden eşim bana hiç bahsetmedi. Fakat cezaevine görüşüne gittiğimde bana bir mektup vermişti. Bu mektubun içerisinde bu kişilerle ilgili notlar vardı. Kendisi annesine de bu suçu işlemediğini söylüyordu. Ayrıca olaydan önceki günlerde de yabancı kişiler evimize gelip gitmedi. Ben hiç görmedim" diye konuştu.

ALİ YAMUÇ'UN İNTİHARI DOSYAYA ALINSIN TALEBİ

Avukat Pelin Sayın Tabak, Ali ve Aysin Büyüknohutçu çiftinin uzun süredir çevre mücadelesi yaptığını anlatırken, "Finike Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan soruşturma tabiri caizse tam bir faciadır. Tutanaklar eksik ve hatalı düzenlenmiştir. Ali Yamuç soruşturma aşamasında suçu üstlendiği için soruşturma da bu sanık üzerinden yürütülmeye çalışılmıştır. Sanık Fatma Yamuç'un da beyanları çelişkiler içermektedir. Ali Yamuç'un intiharının detaylı olarak mahkemenizce değerlendirilmesini ve buna ilişkin soruşturma dosyasının da dosyanız arasına alınmasını talep ediyoruz"  dedi.

Mahkeme heyeti Fatma Yamuç'un tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi. Ali Yamuç'un intiharına ilişkin dosyanın, mahkeme dosyasına alınma talebi ise reddedildi.

NE OLMUŞU?

Finike'de taş ocaklarına karşı verdikleri mücadeleyle tanınan Ali Ulvi ve eşi Aysin Büyüknohutçu, 9 Mayıs 2017'de evlerinde öldürüldü. Cinayetle ilgili gözaltına alınan Ali Yamuç, sorgusunda Büyüknohutçu çiftinin öldürdüğünü itiraf etti. Tutuklanan Yamuç, Elmalı Cezaevi'ne konuldu. Yamuç'un eşi Fatma Yamuç da yardım ve yataklık suçlamasıyla tutuklandı. Daha sonra Alanya L Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderilen Ali Yamuç, 20 Eylül 2017'de intihar etti.

Cinayeti ilgili iddianamede, tek şüpheli olarak Ali Yamuç'un eşi Fatma Yamuç yer aldı. "Kasten öldürme", "birden fazla kişiye karşı gece vakti konutta silahla yağma" suçlamalarının yöneltildiği Fatma Yamuç için ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor. (ANTALYA/DHA)