AYM, Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın hak ihlaline uğradığına karar verdi

Anayasa Mahkemesi, Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın, başvurusunu görüştü. Mahkeme, Altan ve Alpay'ın tutukluluk nedeniyle hak ihlaline uğradığını karar verdi. Kararı değerlendiren CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, "Gazeteciler için tahliye kararı sevindiricidir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Anayasa Mahkemesi (AYM), Mehmet Altan ve Şahin Alpay'ın hak ihlaline uğradığına karar verdi. Oy çokluğuyla alınan karar, Altan ve Alpay'ın yargılandıkları mahkemelere gönderildi. Ayrıca, Mehmet Altan'a 20 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.

AYM Genel Kurulu, gazeteci ve yazar Mehmet Altan, kapatılan Zaman gazetesinin yazarı Şahin Alpay ve Cumhuriyet gazetesi Kitap Eki Yayın Yönetmeni Turhan Günay'ın bireysel başvurularını görüştü.

AYM, Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında, tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti, güvenliği hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddia ile tutuklanma dolayısıyla ifade ve basın özgürlüklerinin ihlal edildiğine ilişkin iddianın kabul edilebilir olduğuna oy çokluğuyla karar verdi.

Yüksek mahkeme, "kötü muamele", "hukuka aykırı gözaltı" iddialarını ise, başvuru yollarının tüketilmemiş olması gerekçesiyle kabul edilemez buldu. AYM, diğer hak ihlalleri iddialarına ilişkin ise "açıkça dayanaktan yoksun olması" gerekçesiyle kabul edilemez bulduğunu açıkladı.

ALTAN İÇİN TAZMİNAT KARARI

Altan'a 20 bin TL manevi tazminat ödenmesine karar verilirken, Alpay'ın tazminat talebini ise reddedildi.

AYM aldığı kararların bir örneğini, "ihlalin sonuçlarının ortadan kaldırılması için" Altan'ın yargılandığı İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi ile Alpay'ın yargılandığı İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi.

AYM'nin kararının ilgili mahkemeler tarafından değerlendirmeye alındığı ve bu konuda bir karar verileceği öğrenildi.

Cumhuriyet gazetesi davasında yargılanan Turhan Günay ise daha önce tahliye edilmişti.

TEZCAN: TAHLİYE KARARI SEVİNDİRİCİ

Kararla ilgili Twitter hesabından açıklama yapan CHP Sözcüsü Bülent Tezcan, "Anayasa Mahkemesi’nin gazeteciler için hak ihlali (tahliye) kararı sevindiricidir. Umarız AYM hukuka uygun pozisyonuna geri dönmeye karar vermiş olup bu tutum diğer tutuklu gazeteciler ve milletvekilleri için de devam eder" ifadelerini kullandı.

ALTAN VE ALPAY'IN YARGILANDIKLARI DAVALAR

Mehmet Altan, 15 Temmuz darbe girişiminden önce katıldığı bir programda "subliminal mesaj" verdiği iddiasıyla İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada tutuklu olarak yargılanıyor. Altan hakkında "anayasayı ihlal" suçlamasıyla ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.

Şahin Alpay ise, darbe girişiminin ardından kapatılan Zaman gazetesine yönelik davada yargılanıyor. İstanbul 13'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada, Alpay hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs", "TBMM'yi ortadan kaldırmaya teşebbüs", "hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlamalarıyla 3 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, "silahlı terör örgütüne üye olmak" iddiasıyla da 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor. (İSTANBUL/DHA)