Eski Boğaziçi Rektörü Ergüder'den Erdoğan'a tepki: Büyük haksızlık yapıldı çok üzgünüm

Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan ile eski Rektör Prof. Üstün Ergüder, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "yerli ve milli" eleştirisiyle ilgili açıklama yaptı. Özkan, eleştiriye açık olduklarını belirtirken Ergüder, "Boğaziçi Üniversitesi’ne büyük bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum, çok üzgünüm" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önceki günkü Boğaziçi Üniversitesi'ne yönelttiği “Milli değerlere yaslanmadığı için küresel marka haline gelemedi” eleştirilerinin ardından üniversite mensupları Twitter’da “BoğaziçiÜniversitesiGururumuzdur” hashtag’i ile kampanya başlattı.

Tartışma sürerken Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, dün attığı tweet'le Erdoğan'a yanıt vermeyi amaçlamadığını söyledi. Üniversitenin eski Rektörü Prof. Üstün Ergüder ise Erdoğan'ın açıklamalarına "Büyük bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum, çok üzgünüm" diye tepki gösterdi.

ÖZKAN: BÖYLE BİR AMACIM YOKTU

Erdoğan'ın söz konusu çıkışının ardından Twitter hesabından Türkiye'deki üniversitelerin dünya sıralamasındaki yerine ilişkin listeyi paylaşan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmed Özkan, yeni açıklamalarda bulundu. Hürriyet yazarı Nuran Çakmakçı'nın aktardığına göre Özkan, şunları söyledi:

"Benim tweetim bazıları tarafından Sayın Cumhurbaşkanına yanıt gibi algılanmış. Böyle bir amacım yoktu. Ama eleştirilere açığız, bu tür eleştiriler motive edici, teşvik edici, değerli buluyoruz. Boğaziçi kültüründe de bu var.

"2017’de U.S. News’in Dünya Üniversiteleri Sıralaması’nda 166’ncıydık. 2018’de 190’ıncı olduk. Türkiye’den ilk 200’e giren başka üniversite yok. Bunu Sayın Cumhurbaşkanımızın önünde arkamdaki ekranda yansıttım, bugün attığım tweette aynı slayt arkamda görünüyor.

Aslında dünyada Boğaziçi olarak 190’ıncı, Türkiye’de ise birinci olmak iyi de, dünyada o kadar övüneceğim konu değil. Dünya çapında ilk 10’a girmeli. Bunun için de önemli karşılanması gereken ihtiyaçlar var. Araştırma altyapısından tutun da maddi kaynaklara, desteklere kadar üniversitelerimizin birçok boyutta güçlendirilmesi gerekir."

Boğaziçi Rektörü Özkan, Erdoğan'ın eleştirilerinin ardından liste paylaştıBoğaziçi Rektörü Özkan, Erdoğan'ın eleştirilerinin ardından liste paylaştı

'SOLCU ÖĞRENCİLERİMİZİ DE BAŞÖRTÜLÜLERİ DE KORUDUK'

Boğaziçi Üniversitesi'nin eski rektörü Prof. Dr. Üstün Ergüder ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerine tepki gösterdi.

 Cumhuriyet'ten Figen Atalay'ın haberine göre Prof. Ergüder, “Boğaziçi her zaman milli olmaya, Türkiye’nin sorunlarına eğilmeye çalıştı’’ dedi.

Boğaziçi Üniversitesi’nde yaklaşık 30 yıl görev yapan, 1992-2000 arasında da sekiz yıl boyunca üniversitenin rektörlüğü görevini yürüten  Prof. Ergüder'in sözleri şöyle:

“Boğaziçi Üniversitesi sadece Türkiye’de değil dünyada bir yer olabilmesi için elinden geleni yaptı. Maddi yetersizlikler içinde çalıştık, çok çabaladık ve sonuçlarını hep gördük. Boğaziçi, uluslararası üniversite sıralamalarında, Türk üniversiteleri arasında hep başlarda olur. Bu kurumun kıymetinin bilinmesi lazım. Askeri darbe dönemlerinde hep öğrencilerimizi koruduk. Zamanı geldi solcu öğrencilerimizi koruduk zamanı geldi başörtülü öğrencilerimizi koruduk. Yasaklamak kolaydı ama biz zoru seçtik, gençlerin eğitim alma haklarını savunduk. Boğaziçi Üniversitesi’ne büyük bir haksızlık yapıldığını düşünüyorum, çok üzgünüm.”

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Erdoğan üniversitenin kampüsünde Boğaziçi Mezunları Vakfı'nın toplantısında  yaptığı konuşmada, “Boğaziçi Üniversitesi ülke ve milletin değerlerine yaslanamadığı için uluslarası alanda beklediği yere gelememiştir” demişti.

Erdoğan, Boğaziçi Üniversitesi hocalarına seslenerek, “Belli bir fikrin savunucusu olanlara kapıyı aç, belli bir fikrin savunucusu değilse ona kapıyı kapa. Bu mu özgürlük?” ifadelerini kullanmıştı.