Diyarbakır Katliamı davasına 1 sanık geldi: Biz ayağımızda platinle geliyoruz, polisler neden gelmiyor?

5 Haziran'da HDP tarafından düzenlenen Diyarbakır Mitingi'nde yaşanan saldırıyla ilgili açılan davaya 5’i emniyet müdürü 14 polisten biri duruşmaya katıldı. Saldırıda yaralananlar, "Biz ayağımızdaki platinle mahkemeye geliyoruz. Polisler neden gelmiyor" diye tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - HDP'nin Diyarbakır'daki mitingine bombalı saldırı ile ilgili açılan davada yargılanan 5’i emniyet müdürü 14 polisten biri duruşmaya katıldı. Mağdurlar, "Biz ayağımızdaki platinle mahkemeye geliyoruz. Polisler neden gelmiyor" diye tepki gösterdi.

Mezopotamya'nın haberine göre, HDP’nin genel seçimden 2 gün önce 5 Haziran 2015’te Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlediği mitinge yönelik IŞİD'in bombalı saldırısında ihmalleri olduğu gerekçesiyle alanda görevli 5'i emniyet müdürü olmak üzere 14 polis hakkında 'Görevi kötüye kullanmak', 'Görevi ihmal' suçlarından açılan davanın ilk duruşması görüldü. Diyarbakır 14. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmaya 1 sanık katıldı. Bombalı saldırıda yaralanan bazı mağdurların katıldığı duruşmada, sanık ve mağdur avukatları da katıldı. İddianamenin okunması ile başlayan kimlik tespiti ile devam eden duruşmada, müştekiler söz aldı.

Müştekiler, patlama nedeniyle vücutlarının birçok yerinden yaralandıklarını, sağlıklarının bozulduğunu belirterek, sanık polislerden davacı olduklarını ve davaya katılmak istediklerini söyledi. Sanık polislerin duruşmaya gelmemesine tepki gösteren mağdurlar, Hakim'e "Biz ayağımızdaki platinle mahkeme geliyoruz. Polisler neden gelmiyor" diye sordu.

'DAVA DOSYASININ AĞIR CEZA MAHKEMESİ'NE GÖNDERİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ'

Duruşmaya katılan polis D.U. avukatı olmadığı için ifade vermedi. Sanık avukatları ise müvekkillerinin ifadeleri alındıktan sonra savunma yapacaklarını söyledi. Ardından söz alan mağdur avukatı Nadide Kurul, davanın iddianamesinde polisler hakkında görevi ihmal suçundan dava açılmasının yetersiz olduğunu belirterek, "Davanın iddianamesinde suçun vasfı ve mahiyeti yanlış yazılmış. Burada gözardı edilen ve aklanan bir husus var. 5 kişinin öldüğü yüzlerce kişinin yaralandığı bir olaydan bahsediyoruz. TCK 83 ve 87'ye göre sanıklar hakkında görevi ihmal suretiyle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebebiyet vermek suçlarından dava açılması gerekiyor. Bu nedenle mahkemenin görevsizlik kararı vererek dava dosyasını Nöbeti Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesine talep ediyoruz" dedi.

DURUŞMA MART AYINA ERTELENDİ

Ardından söz alan avukat Zeynep Işık, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığının olayda mağdur olan bir kişinin şikayetçi olarak ifadesi alınmasına rağmen davanın iddianamesinde bu kişilerin şikayetçi olarak yer almadığını söyledi. Işık, olayda mağdur olan sanıkların ayakta durmakta zorlanmasına rağmen duruşmaya geldiklerini; ancak sanık polislerin duruşmaya katılmadığına dikkat çekerek, duruşmaya katılmayan polisler hakkında zorla getirme kararı verilmesini talep etti. Diyarbakır Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Avukat Cihan Ülsen ise, mağdur avukatların hukuki değerlendirmelerine katıldıklarını söyleyerek, baro olarak davaya katılma talebinde bulundu.

Savunmaların ardından ara kararını açıklayan hakim, mağdurların davaya katılma talebini suçtan dolayı zarar görme ihtimaline binaen kabul etti. Diyarbakır Barosu'nun katılma talebinin bir sonraki celsede değerlendirilmesine karar verdi. Hakim, davanın iddianamesinde isimleri yer almayan müştekilerin isimlerinin iddianame yer alması ve davanın görevsizlik kararıyla Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilmesi yönündeki mağdur avukatlarının talebinin bir sonraki duruşmada değerlendirilmesine karar verdi. Hakim, davada eksiklerin tamamlanması için duruşmayı Mart ayına erteledi.