Diyarbakır baharın keyfini çıkarıyor!

Diyarbakırlılar sıcakların etkisiyle kış günlerinde baharın keyfini çıkarıyor. Sıcak geçen günler nedeniyle Diyarbakırlılar doğal gaz faturalarını dert etmezken çiftçiler ise kurak geçen sonbahar ayları ve mevsim normallerinin üstünde seyreden sıcak hava nedeniyle endişeli. Meteorolojinin hafta sonunda ‘bir miktar yağış’ beklendiğini söylemesi de çiftçilerin endişesini gidermeye yetmemiş gibi görünüyor.

Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakırlılar Aralık ayında bahar günlerini yaşıyor. Mevsim normallerinin üstünde seyreden hava sıcaklığı nedeniyle park gibi açık alanlarda vakit geçiriyorlar, kış güneşinin keyfini çıkarıyorlar. Kış ortasında bahar havası yaşayan Diyarbakırlılar, ayrıca doğal gazı daha kullanıyor olmaktan da memnuniyetlerini dile getiriyorlar.

Havaların sıcak olmasıyla ilgili konuştuğumuz yaşlı adamlardan biri, parlak güneşe karşı gözlerini kısarak, “Benim evim güneş görüyor, doğal gazı en düşük seviyede kullanıyorum” diyor. Ötekinin de evi güneş görüyor, “Akşam soğuk olmasa kapatacağım doğal gazı” diyor arkadaşına. Sonra doğal gaz faturasının kabarık gelmesinden şikayet ediyorlar. Elektrikli soba kullansalar daha mı az ödeyecekler, bir müddet bunun üzerinde hesap kitap yapıyorlar.

Çiftçileri sorunca, bir ağızdan “Allah yardımcıları olsun” diyorlar, “Kar yağmadı bu yıl, yağmur da yok. Böyle giderse hepimiz zarar göreceğiz.”

Diyarbakır’da ve bölgenin diğer illerinde 31 Aralık ve sonraki birkaç gün yağan yağmur özellikle çiftçilerin yüzünü güldürdü. Çünkü sonbahar ayları ve Aralık ayı yağışsız geçmişti. Sonbaharda tohum ekimini gerçekleştiren çiftçiler, üst gübrelemeyi yapabilmek için toprağın yeşermesini beklemek zorunda. Bunun için toprağın ve tohumun yağmurla buluşması gerekiyor. Yağışsız geçen ayların ardından bir miktar yağan yağmur çiftçilerin yüzünü güldürdü biraz ama hemen ardından sıcaklık mevsim normallerinin üstüne çıkınca sevinçleri yarım kaldı.

‘BARAJLAR DA BOŞ’

Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Süleyman İskenderoğlu, önceki yıllara göre şu ana kadar yüzde 10 civarında bir yağış yağdığını belirterek, üreticilerin bu nedenle stres yaşadığını söyledi. İskenderoğlu, “Çiftçi bu mevsimde, üst gübre atıyor buğdaya. Şimdi gübre alınmış fakat araziye atamıyoruz yağmurun olmamasından dolayı. Diyarbakır’ın kuzey kesimleri, Ergani, Hani gibi ilçelerde az da olsa yağış vardı. Ancak güney kesimlerinde, Karacadağ, Çınar gibi ilçelerde yağış yok denecek kadar az. Bazı yerlerde tohum hiç yeşermedi. Yılbaşında az da olsa yağmurun yağması iyi oldu ama yeterli değil” dedi.

İskenderoğlu, barajların boş olduğuna da dikkat çekti. İskenderoğlu, Yenişehir ilçesi çiftçilerinin Deve Geçidi Barajı’ndan yararlandığını hatırlatarak, “Barajda şimdi yüzde 7 gibi bir su oranı var. Bu barajın boş olduğu anlamına geliyor. Barajlardaki bu su balıklar için tutuluyor zaten” dedi.

Diyarbakır’da gerçekleşen tarımsal üretimin Türkiye için önemine dikkat çeken Süleyman İskenderoğlu, mevsimin kurak geçmesi halinde Türkiye ekonomisinin de bundan zarar göreceğini dile getirdi. Kuraklığı doğal felaket olarak değerlendiren İskenderoğlu, “Yağış gelmezse üretici ve tüketicilerimiz büyük sıkıntı yaşayacak” dedi.

METEOROLOJİ HAFTA SONUNDAN UMUTLU

Çiftçiler endişe içinde yağış beklerken Diyarbakır Meteoroloji Bölge Müdürlüğü mühendislerinden Mehmet Günel ise hafta sonunda bir miktar yağmur yağışı beklediklerini söyledi. Günel, önceki yıla göre 2017’de yağışın yüzde 40 oranında düşük olduğunu belirtti. Günel, bekledikleri yağış türünün Hani ve Lice ilçelerinde kar, güney kesiminde ise yağmur şeklinde beklediklerini ifade etti.

Diyarbakır Meteoroloji Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre, 1-31 Aralık tarihleri arasında Diyarbakır’da normale göre yüzde 69,1, önceki yıla göre ise yüzde 83,2 oranında azalma yaşandı. 1-31 Aralık 2017 tarihleri arasında Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde normale göre yüzde 74,1, önceki yıla göre ise yüzde 82,8 oranında bir azalma meydana geldi. Bu azalma 1 Ekim 2017 ile 3 Ocak 2018 arasında normale göre yüzde 49,8 önceki yıla göre ise yüzde 39,3 oranında gerçekleşti.

Mehmet Günel’in verilerinden anlaşılan o ki Diyarbakırlılar hafta sonuna kadar doğalgazdan tasarruf edecek ve kış güneşinin keyfini sürdürmeye devam edecek. Günel, “İnşallah 2018 yılı bol yağışlı geçer” temennisinde bulunuyor ancak hafta sonu beklenen yağışın çiftçileri memnun edip etmeyeceğini önümüzdeki günler gösterecek.