Kadıköy'de kadınlardan 'Diyanet' protestosu

Diyanet'in 'buluğ' ve 'nikah' açıklamalarına protesto: Fetvalar değil kadınlar kazanacak!

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kadıköy'de 'Kadınlar Birlikte Güçlü' sloganı ile bir araya gelen kadınlar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın resmi sitesindeki 'Dini Kavramlar Sözlüğü' bölümünde 'buluğ' ve 'nikah' kelimelerine ilişkin açıklamalarına tepki gösterdi.

Kadıköy Süreya Operası önünde "Kadınlar Birlikte Güçlü" sloganı ile bir araya gelen kadınlar, “Kadın-çocuk düşmanı fetvalarınız değil kadınlar kazanacak” pankartı açarak, Mehmet Ayvalıtaş Parkı'na yürüdü. Yürüyüşe izin vermeyen polis ve kadınlar arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

Mehmet Ayvalıtaş Parkı önüne gelen kadınlar adına açıklamayı Kimya Mühendisleri Odası (KMO) İstanbul Şube Başkanı Selin Top yaptı. Diyanet’in açıklamasının “Artık pes” dedirttiğini söyleyen Selin Top, “Halktan toplanan vergilerle bütçesi oluşan hem de bütçesi 12 bakanlığı geride bırakan Diyanet bizden aldıklarıyla bizlerin hayatına müdahale etmeye devam ediyor” dedi.

Açıklamada "Hayır, sizlere bu hakkı vermiyoruz. 9 yaşındaki kız çocuklarını cinsel istismar hedefi yapmanıza, cinsel istismarı dinle, ayetle fetvayla meşrulaştırmanıza izin vermiyoruz. Devletin hiçbir organı cinsel istismarı destekleyen bir açıklama yapamaz. Kadın ve çocuk düşmanı fetvalarla toplumsal yaşamı dizayn etmeye çalışan Diyanet kapatılmalıdır. Müftülere verilen nikah kıyma yetkisi geri alınmalıdır" ifadeleri yer aldı. (DHA)