3 bin metal işçisi eylemde!

Birleşik Metal-İş ile MESS arasında görüşme 4 aydır sonuçsuz. MESS'in 3 yıllık sözleşme ve yüzde 3.2 zam teklifini işçiler kabul etmiyor. Gebze'de MESS'in teklifini protesto eden 3 bin metal işçisi eylem yaptı. Eylemi ziyaret eden Adnan Serdaroğlu, sendikalara "aynı gün greve çıkalım" çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Metal-İş ile MESS arasındaki toplu iş sözleşme sürecinde dört ay geride kaldı. Geçtiğimiz günlerde yapılan arabulucu toplantısında sonuç çıkmadı. Görüşmelerde ise uyuşmazlık tutanağı tutuldu.

Görüşmelerin sonuçsuz kalmasına Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise tepki gösteriyor. Bugün Gebze’de OHAL yasağına rağmen yaklaşık 3 bini aşkın Birleşik Metal-İş üyesi metal işçisi, MESS’in 3 yıllık sözleşme ve yüzde 3.2 zam teklifine karşı greve çıkmak istediklerini dile getirdi. Gebze'ye giden Sendika Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu’nun konuşması sırasında ise “Başkan bizi greve götür”, “Metal işçisi grev istiyor” sloganları atıldı.

'AYNI ANDA GREVE ÇIKILMALI'

Evrensel'den Damla Uludağ'ın haberine göre, metal işçilerinin kararlı ve birlik olduğuna dikkat çeken Serdaroğlu “Bu hak talebini lehimizi sonuçlandırmakta birlikte hareket etmeyi gerektiriyor. Biz onun için çağrı yapıyoruz diyoruz ki gelin işçilerin hak ve çıkarı nerede buluşmamızı gerektiriyorsa orada buluşalım, aynı gün greve çıkalım. Hükümet grevi yasaklarsa da bir onun yasağını Anayasa’ya aykırı olduğu için tanımayalım, çünkü Anayasa Mahkemesi yasaklanan, ertelenen grevlerinin tamamını Anayasa’ya aykırı buldu. Bu nedenle biz hükümetin gerçekleştirdiği bu erteleme ve yasakların Anayasa’ya aykırı olduğunu düşünüyoruz ve onların bu yasağının bizler tarafından geçerli olmayacağını beyan ediyoruz. Bütün sendikalar bütün metal işçileri aynı tavrı ortaya koyarsa hükümetin bu konuda daha çekinceli davranması muhtemeldir ya da yasak gelir ve tüm sendikalar bu noktada bu yasağı tanımazsa işverenlerin sendikalar ile masaya oturacağı ve çözüm arayacağı aşikar. Bu anlamda ‘Yani işte biz greve çıktık, yasakladılar, yapacak bir şey yok hadi fabrikalara girin’ denilmesinin doğru olmadığını düşünüyoruz, bunu yapmak istemiyoruz. Böyle bir şey düşünen varsa da o metal fırtınayı tekrar yaşamak zorunda kalır” diye konuştu.