Türkiye 'Atilla kararı' sonrasına hazırlanıyor: Yeni davalar gelebilir

Hakan Atilla'nın ABD'deki davada suçlu bulunmasının ardından Türkiye, açılabilecek olası başka davalara karşı tutum belirlemeye çalışıyor. Hükümet kaynakları Atilla davasıyla ilgili üç ay sonra verilecek mahkeme kararından bağımsız olarak, bazı savcıların zincir davalar için hazırlık yapma olasılığı olduğunu belirtirken "Bunun hükümete yönelik bir siyasi dava olarak kullanılma olasılığını dikkate alıyoruz” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla’nın İran’a Amerikan ambargosunu delme iddiasıyla New York’ta yargılandığı davada ‘suçlu’ bulunmasının ardından Türkiye yol haritası belirlemeye çalışıyor.

Hürriyet'ten Nuray Babacan ve Razi Canikligil'in haberinde Atilla davasının sonuçlanmasnın ardından ABD ve Türkiye cephesinde yaşananlara ilişkin özetle şu bilgiler yer aldı:

-Türkiye’nin yol haritasına göre yargılamanın zincir davalara dönüşüp dönüşmeyeceğine bakılacak. Yaşadışı delil itirazı, üst mahkemeye taşınacak. Dava, uluslararası platforma götürülebilir...

-Başbakan Binali Yıldırım son AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu toplantısında dava değerlendirilirken “ABD aba altından sopa gösteriyor. Bundan bir şey çıkmaz ama ardından başka davaların gelmesi için bir altyapı oluşturuluyor” dedi.

'BAZI SAVCILARIN HAZIRLIK YAPMA OLASILIĞI VAR'

-Hükümet kaynakları da, bu davanın pilot kabul edilerek, zincir davaların gündeme gelip gelmeyeceğinin izleneceğini dile getirdi. Hükümet kaynakları, “Bu davayla ilgili üç ay sonra (11 Nisan) verilecek mahkeme kararından bağımsız olarak, bazı savcıların bu konuda hazırlık yapma olasılığı var. Bunun hükümete yönelik bir siyasi dava olarak kullanılma olasılığını dikkate alıyoruz” diye konuştu.

-Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın avukatlarının Federal Bölge Mahkemesi’ne yapacağı temyiz başvurusu da bir başka aşama olarak gösteriliyor.

-Türkiye dava devam ederken ABD’ye yönelik ‘delillerin yasaya aykırı yolla edinildiği’ tezini de gündeme getirecek.

-ABD ile Türkiye arasındaki Adli Yardım Sözleşmesi uyarınca, delillerin hukuka aykırı elde edildiği, Amerikan hukuku sisteminde usule uygun toplanmayan delillerin sanık aleyhine kullanılamayacağı tezi de işlenecek.

Haberin tamamı