İnsan hakları örgütleri: Soylu istifa etsin

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun, "Uyuşturucu satanların ayaklarını kırın, suçu bana atın" açıklamalarına insan hakları örgütleri tepki gösterdi. İHD ve TİHV yazılı açıklama yaparak Soylu'nun istifasını istedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun “Uyuşturucu satanların ayaklarını kırın, suçu bana atın” şeklindeki sözlerine hakkında açıklama yaptı.

İnsan Hakları Örgütleri, Soylu'nun “suç işlemeye tahrik” suçunu işlediğini savunarak, "Otoriter yönetim anlayışının tipik bir örneğini vermiştir" açıklamasını yaptı.

Süleyman Soylu'nun talimatının ardından şüpheli olarak yakalanacak kişilerin bacaklarının kırılmasının işkence suçu olduğu belirtilen açıklamada, Soylu hakkında suç işlemeye tahrik suçundan dolayı fezleke hazırlanması ve istifa etmesi talep edildi.

İnsan Hakları Örgütlerinin ortak açıklamasının satır başları şu şekilde:

'YETKİLİ MAKAMLAR EMİR VE TALİMAT VEREMEZ': İşkence ve kötü muamelede bulunmak mutlak olarak yasaktır. Bu yasak uluslararası hukukta normlar hiyerarşisi açısından üstün bir kural, başka bir deyişle buyruk kural niteliğindedir. Bu nedenle işkence yasağı hiçbir koşulda istisnaya tabi tutulamaz, işkence yasağının esnetilmesi için herhangi bir çekince ileri sürülemez. Bu konuda yetkili makamda bulunanlar emir ve talimat veremez.

'KANUNSUZ EMİR SUÇTUR': Anayasa'nın 137'nci maddesine göre kanunsuz emir suçtur. Hiçbir polisin veya jandarmanın Bakan Soylu’nun bu emirlerine uymaması gerekir. Aksi halde konusu suç teşkil eden böyle emre uyarlarsa onlar da suç işlemiş olurlar.

'MUTLAK CEZASIZLIK HALİ DEVAM ETMEKTEDİR': Bakan Soylu’nun bu talimatı Türkiye’de cezasızlığın geldiği noktayı göstermesi bakımından ibret vericidir. Mutlak cezasızlık hali görüldüğü gibi alenen devam etmektedir. Suç işleyebilecek polislerin yargılanması yerine Bakan’ın kendisinin yargılanacağını açıklaması aslında polislerin korunacağı anlamına da gelmektedir. İşte bu nedenle cezasızlık var demekteyiz.

FEZLEKE VE İSTİFA TALEBİ: Dolayısıyla Bakan Soylu hakkında suç işlemeye tahrik suçundan dolayı fezleke hazırlanmalı, TBMM gerekli soruşturmayı yapmalı ve Anayasa Mahkemesi yargılamayı gerçekleştirmelidir.Mutlak işkence yasağının ihlal edilmesi için kamu görevlilerini suç işlemeye teşvik eden Bakan Soylu derhal istifa etmelidir. (DUVAR)