Diyanet'ten '9 yaş' hutbesi

Diyanet, internet sitesinde yer alan 'buluğ çağı' ve 'evlenme yaşı'na ilişkin ifadelere gelen tepkilerin ardından Cuma hutbesini bu konuya ayırdı. Camilerde bugün okunacak hutbede "Eş ve anne olmanın anlamını idrak etme rüştüne erişmemiş bir kızın evlendirilmeye çalışılması asla kabul edilemez bir durumdur" ifadeleri yer alıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Diyanet İşleri Başkanlığı'nın internet sitesindeki, "Kızların 9, erkeklerin 12 yaşında büluğ çağına geçtiği" ve "Büluğ çağına geçenlerin evlenebileceği" yünündeki ifadelerin tepkiye neden olmasının ardından Diyanet'ten 'hutbe' adımı geldi.

Diyanet İşleri Başkanlığı, bu haftaki Cuma Hutbesini bu konuya ayırdı. NTV'nin aktardığına göre hutbede, "Evlilik bilinç ve sorumluluk gerektirir. Eş ve anne olmanın anlamını idrak etme rüştüne erişmemiş bir kızın evlendirilmeye çalışılması asla kabul edilemez bir durumdur" ifadesi yer aldı.

Din Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve müftülüklere iletirlerek Cuma Hutbesinde okunması istenen 'Dünyadaki Cennetimiz, Aile' başlıklı hutbede, Hz. Muhammed'in yanına gelen genç bir kızın "Ya Resulallah! İstemediğim halde babam beni kardeşinin oğlu ile evlendirmeyi düşünüyor" diyerek şikayette ulunduğu belirtildi.

Hutbede, daha sonra şu ifadelere yer verildi:

"Rahmet Elçisi, derhal kızın babasını çağırttı. Zira olayı bir kez de babadan dinlemek ve şayet fikri sorulmadan evlendirilmek isteniyorsa kıza tercih hakkı tanımak istemişti. Bu durum karşısında kendini güvende hisseden genç kız 'Ey Allah'ın Resulü! Nikah konusunda kadınların da söz hakkı olup olmadığını öğrenmek istediğim için size müracaat ettim' dedi."