Sezgin Tanrıkulu, belediyelere operasyonu 15 Temmuz'dan önce sormuştu

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun İstanbul’un bazı belediyelerine kayyım atanacağı iddialarını, henüz darbe girişimi yaşanmadan, 24 Haziran 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım’a sordu. Tanrıkulu, "İçişleri Bakanlığı tarafından yönetimlerine müdahale edilen belediye sayısı kaçtır, müdahalelerin gerekçesi nedir" diye sordu. Önergeye yanıt veren Adalet Bakanı’nın ise belediye başkanlıklarının boşalması halinde yapılacaklara dair değişikliklerin kayyımla ilgisi olmadığını söylediği öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi'den bir ay sonra CHP’li Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın İçişleri Bakanlığı tarafından görevinden alınmasının yankıları sürüyor.

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu’nun DBP’li belediyelere 11 Eylül 2016 tarihi itibariyle yapılan ilk kayyım atamasından, hatta 15 Temmuz darbe girişimi henüz gerçekleşmeden, Başbakan Binali Yıldırım’a “İstanbul belediyelerine kayyım mı atanacak?’ sorusunu yönelttiği, Adalet Bakanı’nın ise bu iddiayı reddettiği ortaya çıktı.

CHP’li Sezgin Tanrıkulu, 24 Haziran 2016 tarihinde Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle Meclis’e verdiği soru önergesinde “İzmir, Muğla ve İstanbul’un bazı belediyelerine rant için kayyım atanacağı iddiası doğru mudur?” diye sordu. Başbakan yerine cevap veren Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ise bu iddiayı verdiği yazılı yanıtla reddetti.

CHP’li Tanrıkulu, soru önergesinde, “…Danıştay Yargıtay’ın yapısında köklü değişiklikler öngören yasa tasarısının içinde yer alan tek maddeyle neredeyse tamamen değiştirilen kayyum uygulamasıyla belediyelere rant için kayyum atanması mümkün hale gelmektedir” diyerek şu soruları sormuştu:

  1. Danıştay ve Yargıtay’ın yapısında köklü değişiklikler öngören yasa tasarısının içinde yer alan tek maddeyle kayyum uygulamasının değiştirilmesinin gerekçesi nedir?
  2. Kayyum uygulamasının değiştirilmesiyle İzmir, Muğla ve İstanbul’un bazı belediyelerine rant için kayyım atanacağı iddiası doğru mudur?
  3. Halihazırda yasalar çeşitli gerekçelerle belediye yönetimlerine İçişleri Bakanlığı tarafından müdahaleyi mümkün kılmakta iken planlanan değişiklikle kayyum uygulamasının sınavlarının değiştirilmesinin hukuk politikası anlamında gerekçesi nedir?
  4. İçişleri Bakanlığı tarafından yönetimlerine müdahale edilen belediye sayısı kaçtır? Bu müdahalelerin gerekçesi nedir?
  5. Yolsuzluk ve terör gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı ve adli merciler tarafından haklarında inceleme ve soruşturma yürütülen belediye sayısı kaçtır? Bu belediyeler hangileridir?
  6. Muhalif görünen her eve, her şirkete, her muhtarlığa, her belediyeye, her televizyona ve her gazeteye kayyum atanacağı iddiası doğru mudur?

BAKAN, 'BELEDİYELERE KAYYUM ATAMALARI ŞEKLİNDE BİR DÜZENLEME YOK' DEMİŞTİ

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ise 25 Eylül 2017 tarihli yanıtında, Tanrıkulu’nun sorduğu değişiklikleri tek tek sıraladı.

Gül "Belediye başkanlığının boşalması halinde yerine kimin, nasıl geleceğine dair düzenleme yapıldığını; teröre ve şiddete doğrudan ya da dolaylı destek sağlayan belediyelere mülki amir tarafından el konulacağı yönünde düzenleme yapıldığını; yine terör veya terör örgütleriyle ilişkisi olduğu iddiasıyla görevden alınacak belediye başkanlarının yerine yapılacak atamanın 15 gün içinde gerçekleşmesi gerektiği yönünde de düzenleme yapıldığını" doğruladı ama kayyım iddiasını şu cümleyle reddetti, “…mevzuat değişikliklerinin kapsamında belediyelere yapılacak kayyum atamaları şeklinde bir düzenleme bulunmamaktadır.”

CHP'li belediyelere kayyım atanmadı ama Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi ve Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar, görevden uzaklaştırıldı.

Sezgin Tanrıkulu'nun 24 Haziran 2016'da verdiği soru önergesi