Sanık general: Darbeci olsaydım, 45 dakikada kamu binalarını yerle bir edebilirdik

Darbe girişimi davasında yargılanan eski Tuğgeneral Özhan Özbakır, suçlamaları reddetti. Özbakır, "Darbeci olsaydım, kışladan çıkmadan 45 dakikada kamu binalarını yerle bir edebilirdik" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişimiyle ilgili olarak Denizli'de görülen davada, eski 11'inci Komando Tugayı Komutanı Kamil Özhan Özbakır, savunma yaptı. "Birliğim Çardak Havalimanı'nın emniyetini almaya gitti, mülki amirin oluruyla hareket ettim" diyen Özbakır, "Darbeci olsaydım, 45 dakikada kamu binalarını yerle bir edebilirdik" ifadelerini kullandı.

Denizli'de, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından açılan ve 40'ı tutuklu, 64 sanığın yargılanmasına devam edildi. Denizli 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada, tutuklu sanıklardan 11'inci Komando Tugayı'nın eski komutanı Tuğgeneral Kamil Özhan Özbakır'ın avukatı savunma yaptı.

Özbakır'ın Anayasa'yı ihlal edecek bir suç işlemediğini savunan avukat, suçun oluşmadığını ve darbeye teşebbüsle yargılanamayacağını iddia etti.

'CUNTANIN EMİRLERİ YERİNE GETİRİLMEDİ'

Suçlamaları reddeden Özhan Özbakır, "Listede ismim, sıkıyönetim komutanı olarak yer almıştır. Kalkışmada bulunan cuntanın emirleri, yerine getirilmemiştir. Hiçbir cebir ve şiddet içeren hareket yapılmamıştır. İddianamede, idari bir görev kapsamındaki eğitim suç kapsamında gösterilmiştir" dedi.

'MÜLKİ AMİRİN OLURUYLA HAREKET ETTİM'

Darbecilerin emirlerine uymadığını söyleyen Özbakır, savunmasına şöyle devam etti:

"Sıkıyönetim emirlerine uyarak mülki amir ve kolluk amirleri gözaltına alınmamıştır. Sokağa çıkma yasağı uygulanmadı. Mülki amiri arayıp, devletin yanında olduğumu bildirdim. Tugayın, Çardak Havaalanı'na gitmesi darbeye destek değil, darbeye karşı olarak değerlendirilmesi gerekir. Sıkıyönetim emrinin icra edileceği endişesi ve kuşkusu taşıdığım için personeli Çardak Havaalanı'na gönderdim. Tankçılar ve topçular, Çardak'a gönderilerek tugaydan uzaklaştırıldı. Başka yerlerdeki olaylar, Denizli'de yaşanmadı. Darbeci olsaydım, kışladan çıkmadan 45 dakikada kamu binalarını yerle bir edebilirdik. Hiçbir rütbeli personel benden kanunsuz emir aldığını söylememiştir. Birliğim Çardak Havalimanı'nın emniyetini almaya gitti, mülki amirin oluruyla hareket ettim."

NE OLMUŞTU?

15 Temmuz darbe girişiminin ardından 105'i rütbeli 587 asker gözaltına alınmıştı. 17 Temmuz 2016'da, Kamil Özhan Özbakır'ın da arasında bulunduğu 51 asker tutuklanmıştı. (DENİZLİ/DHA)