Dışişleri: İran'daki gelişmelerden endişeliyiz

Dışişleri Bakanlığı: İran'da gösteri hakkı korunmalı ancak kışkırtıcı söylem ve dış müdahale söz konusu olmamalı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı İran'daki gösterilerle ilgili ilk kez açıklama yapıldı. Gösterilerin hak olduğu ancak provokasyonlardan kaçınılması gerektiği belirtilen açıklamada kamu binalarının hasar gördüğü ve ölümler yaşandığı şeklindeki haberlerden endişe duyulduğu ifade edildi.

İran'da günlerdir devam eden gösterilere ilişkin Dışişleri Bakanlığı bugün yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlığın internet sitesinde yapılan açıklamada ,"Huzur ve istikrarın korunmasına önem atfediyoruz" ifadeleri kullanılırken, "Kışkırtıcı söylem ve dış müdahalelerden kaçınılmalı" uyarısı yapıldı.

Bakanlık'tan yapılan açıklamada, "İran’da 28 Aralık tarihinde başlayan gösterilerin yayılarak sürdüğü ve çıkan olaylarda ölenlerin olduğu, ayrıca kamu binalarının zarar gördüğü yönündeki haberlerden endişe duyulmaktadır.

Türkiye, dost ve kardeş İran’ın toplumsal huzur ve istikrarının korunmasına büyük önem atfetmektedir. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanı Ruhani’nin halkın barışçıl gösteri yapmaya hakkı olduğu, ancak kanunların çiğnenmemesi ve kamu malına zarar verilmemesi gerektiği yolundaki açıklaması dikkate alınarak şiddetten kaçınılması ve provokasyonlara kapılınmaması lazım geldiğine inanıyoruz.

Bir an önce ülkede sükunetin sağlanmasını ve sağduyunun hakim kılınarak olayların tırmanmasının önüne geçilmesini, gelişmeleri kışkırtıcı söylem ve dış müdahalelerden kaçınılmasını temenni ediyoruz" ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)