Hizb-ut Tahrir'e 450 yıl hapse tepki

Yargıtay 9 farklı Hizb-ut Tahrir davasında toplam 450 yıl hapis cezasını onayladı, MAZLUMDER'de düzenlenen basın açıklaması ile karar tepki gösterildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hizb-ut Tahrir davalarından yargılanan 78 kişi hakkındaki toplam 450 yıl hapis cezasını onadı. Yargıtay 16. Dairesi, itiraz üzerine verdiği karara tepki gösteren MAZLUMDER, İstanbul'da düzenlediği basın açıklamasıyla karara tepki gösterdi.

Hizb-ut Tahrir Türkiye Medya Ofisi Başkanı Mahmut Kar, basın toplantısında yaptığı açıklamada Yargıtay kararını eleştirerek, Hizb-ut Tahrir’in silahlı terör örgütü olmadığını ve üyelerinin de hiçbir silahlı eyleme katılmadığını söyledi. Kar açıklamasının devamında, “Yargıtay 78 kişi hakkında cezaları onadı. Ancak örgüt üyeliği suçundan aynı dosyada yer alan 10 kişi hakkında bozma kararı verdi. Bu nedenle karar çelişkilerle doludur. 2000 yılından bu yana yaklaşık 400 kişi hakkında dosyalar hazırlandı. Toplamda 700 yılın üzerinde cezalar istendi. Yaklaşık 100’ün üzerinde arkadaşımızın dosyası Yargıtay’da görülüyordu. Bunlardan 78’inin cezası onandı. 25 kişi hakkındaki dava ise Yargıtay’da halen karar aşamasında. Yargıtay paket halinde iki ay içerisinde Türkiye genelindeki bütün dosyalar hakkında karar vermiş. 16. Ceza Dairesi’nde bir üye yargıç konuyla alakalı karşı oy kullanmış. Hizb-ut Tahrir’in yasalara göre terör örgütü olmadığını söylüyor. Yargının Müslümanlara karşı düşman ceza hukuku tavrını bırakması gerekiyor. Biz Türkiye’deki rejime Müslüman kimliğimizden dolayı muhalefet oluşturuyoruz. Hükümetin politikalarını eleştiriyoruz. Ancak bu bizim suçlu olduğumuzu kanıtlamaz. Suçun tanımı yapılmış ise o suçu işlemediğimiz sürece suçlu olarak kabuk edilmememiz gerekir. Dün Hizb-ut Tahrir dosyasından yargılama yapan kişiler FETÖ adıyla cezaevine girdi. Ancak onların hazırladığı dosyalar üzerinden kararlar veriliyor. Hizb-ut Tahrir dosyasındaki arkadaşlarımız mağdurdur” dedi.

KAYA: BİR ŞEY DEĞİŞMEDİ

Mazlumder Genel Sekreteri Kaya Kartal ise açıklamasında, “Bugün çok sayıda insan kendisine operasyon yapan ceza isteyen ve ceza veren polis, savcı ve hakimlerle aynı cezaevlerinde yatmaktadır. Bu karar Müslüman siyasi mahkumlar yönünden yargı uygulamalarında değişen bir şey olmadığını göstermiştir” dedi.