Ankara Üniversitesi’nde yanıtlan(a)mayan sorular!

Ankara Üniversitesi'ndeki kontenjan artışları hakkında yeni veriler ortaya çıktı. Buna göre Tıp Fakültesinde iki katın üzerinde kontenjan artışı oldu. Konuya dair herhangi bir açıklama yapılmadı.

Google Haberlere Abone ol

Nurettin Öztatar

DUVAR - Ankara Üniversitesi’nde ortaya çıkan yatay geçiş skandalına ilişkin yeni veriler ortaya çıktı. Tıp Fakültesi kontenjanların son beş yılda ilk kez bu yıl artırıldığı kesinleşti. Ankara Üniversitesi’ne bağlı fakülteler arasında son beş yılda ciddi kontenjan değişikliği olan üç fakülte göze çarpıyor.

KONTENJANLAR İKİ KATIN ÜZERİNDE ARTTI

Tıp Fakültesi’nin 2015 ve 2016 yıllarında 2'nci, 3'üncü, 4'üncü, 5'inci sınıfların her biri için 4’erden toplam 16 olan yatay geçiş kontenjanı, 2017’de 2'nci sınıf için 10, 3'üncü sınıf için 8, 4'üncü sınıf için 10 ve 5'inci sınıf için 8 olmak üzere toplam 36’ya çıkarılmış. Ankara Üniversitesi’nin skandal üzerine yaptığı açıklamada, iki katın üzerindeki bu artışın nedenlerine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmaması dikkat çekiyor.

Mühendislik Fakültesi de yatay geçiş kontenjanı artan fakültelerden. 2016’da 6 bölümün 2'nci ve 3'üncü sınıfları için toplam 34 olan kontenjan, 2017’de 51’e çıkmış. Ancak bu artış bir önceki yıl listede olmayan üç bölüme (Biomedikal, Jeoloji ve Elektrik-Elektronik) yatay geçiş kontenjanı verilmesinden kaynaklanmış.

Yatay geçiş kontenjanı artırılan bir diğer fakülte de Sağlık Bilimleri. 2016’da toplam 39 olan yatay geçiş kontenjanı, 2017’de tıpkı Tıp Fakültesi’ndeki gibi artırılarak 2'nci ve 3'üncü sınıflar için toplamda 56’ya çıkarılmış. Ancak burada artışın nedeni ebelik bölümünün toplam 6 olan kontenjanının 18’e çıkarılması.

SİYASAL VE DİL-TARİH'TE DURUM FARKLI

Ankara Üniversitesi’nin köklü fakülteleri olan Siyasal Bilgiler Fakültesinde 2016’da toplam 6 bölüm için 30 olan yatay geçiş kontenjanı 26’ya düşerken, en fazla bölümü olan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde 154’ten 158’e çıkmış.

Hukuk Fakültesinde 8 olan kontenjan her bir sınıf için birer artırılarak 10’a çıkarılmış.

Kontenjan değişikliği sonrasında Ankara Üniversitesi Rektörü Erkan İbiş’in oğlu Can İbiş'in özel bir üniversiteden Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesine yatay geçiş yapması tartışmalara neden olmuştu.

Skandalın ortaya çıkması üzerine Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yatay Geçiş Komisyonu Başkanı Abdulkadir Gürer tarafından yapılan açıklamada, işlemlerde herhangi bir usulsüzlük bulunmadığı iddia edilerek kontenjan artışı talebinin Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu'ndan geldiği öne sürülmüştü. Açıklamada kontenjan artışının hangi ihtiyacın ürünü olduğu üzerine herhangi bir değerlendirme yapılmaması da dikkat çekmişti.

Skandalla ilgili CHP’li milletvekilleri TurYıldız Biçer ve Murat Emir, ayrı ayrı verdikleri soru önergeleriyle konuşu TBMM gündemine taşımıştı.

Diğer yandan Ankara Üniversitesi Rektör Yardımcısı'nın yaptığı açıklama üniversitenin mail grubunda da paylaşıldı.

Ankara Üniversitesi 2016 yatay geçiş kontenjanları için:

http://oidb.ankara.edu.tr/files/2016/06/KONTENJANLAR1.pdf

Ankara Üniversitesi 2017 yatay geçiş kontenjanları için:

http://oidb.ankara.edu.tr/files/2017/07/Kontenjan-Tablosu.pdf