Yunanistan'a kaçan eski askerlerin, İstanbul'daki davası başladı

Yunanistan'a kaçan eski askerlerinde bulunduğu 19 kişi hakkında, İstanbul'da açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Savunma yapan sanıklar, Yunanistan'a kaçan askerleri suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Darbe girişiminin ardından, helikopterle Yunanistan'a kaçan askerlerinde aralarında bulunduğu, 19 eski askerin yargılandığı dava başladı. Tutuklu sanıklardan eski kara pilot teğmen Halil Can Akbaş, "Bizi de yurt dışına götürecekler zannettim. Gitmek istemediğimi söyledim. 'Zaten sizi götürmüyoruz' dediler" şeklinde konuştu.

15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili olarak 8'i firari, 9'u tutuklu 19 eski havacı asker hakkında İstanbul 33'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan dava, bugün başladı. İlk duruşmaya tutuklu sanıkları ve 2 tutuksuz sanık katıldı.

'KAÇSAYDIK BİZ VURURLARDI'

İstanbul'daki Vatan Caddesi üzerine ateş açan helikopterde teknisyen olarak görevli eski astsubay Rıfat Çelik, savunma yaptı. Önce bir odada toplandıklarını söyleyen Çelik, "66'ıncı Mekanize Tugay Komutanlığı'nda Yunanistan'a kaçan pilotlar da dahil olmak üzere, bizi bir odaya aldılar. Uçmak istemediğimi söyledim. Kaçma şansımız hiç yoktu. Kaçsaydık bizi vururlardı" dedi.

Helikopterle, Yunanistan'a kaçan Kurmay Pilot Binbaşı Ahmet Güzel'in, kendisine öfkelendiğini öne süren Çelik, "Bu yoruma girecek ama bir insanın gözlerine baktığınızda sinirli mi, öfkeli mi olduğunu anlarsanız. O tepkiyi verdiğim zaman Ahmet Güzel'in gözlerindeki siniri, öfkeyi verdiği tepkiyi görmeniz lazımdı" diye konuştu.

'HERKESE KÜFÜR ETMEYE BAŞLADI'

"Yunanistan'a kaçma teklifi yapıldı mı?" sorusuna Rıfat Çelik, "Bana hiçbir teklif gelmedi. Bizi bıraktıktan sonra nereye gideceklerini bilmiyordum. Ahmet Güzel'in gece ilerleyen saatlerde morali bozuldu. Herkese küfür etmeye başladı. Nefret ediyorlardı. Gözlerindeki öfke ve siniri görseydiniz, gerçekten öfkeli sinir vardı" şeklinde yanıt verdi.

'AHMET GÜZEL, SİLAH DOĞRULTTU'

Tutuklu sanıklardan eski kara pilot teğmen Halil Can Akbaş, bir aylık pilot olduğunu belirtti. Darbe girişimi olduğunu telefondan öğrendiğini belirten Akbaş, şunları söyledi:

"Bu benim ilk görevimdi. İkinci pilot olarak görevliydim. Darbe teşebbüsünü 24.00 sıralarında telefondaki haberlerden öğrendim. Kaçma düşüncem oldu. Bu girişimden sıyrılmak istedim. 66'ıncı Mekanize Tugay Komutanlığı'nda bina içinde ve dışında silahlı personel vardı. Orada gözetim altındaydık. Ahmet Güzel silah doğrulttu. Şahsi kanaatim darbenin başarısız olduğunun farkında değildi. Helikoptere bindik. 12 kişi ormanlık bir alana gittik. Hal ve hareketlerinden zaten belli olmuştu. Uçmak istemediğimizi bir an önce alaya dönmek istediğimizi beyan ettik. Kaçmaya çalışırsak vurabilirlerdi."

'ZATEN SİZİ GÖTÜRMÜYORUZ DEDİLER'

Diğer askerlerin konuşmalarından yurt dışına kaçmayı konuştuklarını iddia eden Akbaş, "Kendi aralarında konuşuyorlardı. Tam olarak duyamadım ama konuşmalarından yurt dışına kaçma niyetleri olduğunu anladım. İlk olarak bizi de götürecekler zannettim. Gitmek istemediğimi söyledim. 'Zaten sizi götürmüyoruz' dediler. Kalkış yaptılar. Helikopterdeki eşyalarımızı da ormanlık alana attılar" dedi. (İSTANBUL/DHA)