AGİT: Cumhuriyet çalışanları haksız yere tutuklu

AGİT temsilcisi Harlem Désir, hapiste olan gazetecilerin serbest bırakılmasını ve haklarındaki suçlamaların düşürülmesini talep etti. Desir, Cumhuriyet çalışanlarının bir yıldan uzun süredir tutukluluk hallerinin devam ettiğini belirterek, "Bu dava gazetecilere ve onların yakınlarına büyük zorluklar yaşatarak umutsuzluğa itti" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhuriyet Gazetesi davasının beşinci duruşmasında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi Harlem Désir, Türkiye’ye yönelik, hapiste olan gazetecileri serbest bırakma ve haklarındaki suçlamaları düşürme çağrısını tekrarladı.

Cumhuriyet Gazetesi çalışanları hakkında yürütülen bu dava ile ilgili büyük endişeleri olduğunu söyleyen Désir, “Bu dava gazetecilere ve onların yakınlarına büyük zorluklar yaşatarak umutsuzluğa itti. Dava aynı zamanda, gazetecilik ve eleştirel tartışmalar için büyük bir tehlike yaratırken kamusal tartışmalar ve demokratik sürece olan güveni de zayıflattı” dedi.

AGİT'ten yapılan açıklamada, mahkemenin 25 Aralık’ta aldığı karara göre Cumhuriyet Gazetesi İcra Kurulu Başkanı Akın Atalay, muhasebeci Emre İper, Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu ve araştırmacı gazeteci Ahmet Şık’ın tutukluluk hallerinin devam edeceği anımsatıldı, Ahmet Şık’ın savunmasını yaptığı sırada, hakimin emriyle salondan çıkarılmasının tepki çektiği belirtildi.

Désir, Cumhuriyet Gazetesi çalışanlarının bir yıldan uzun süredir haksızca tutukluluk hallerinin sürmesi ve suçlandıkları bu ciddi konular hakkında hiçbir kanıt olmaması sebebiyle yetkililere bu davaya bir son verilmesi çağrısını tekrarlayarak,  "Ahmet Şık ve iş arkadaşları gibi gerçek habercilik yapan insanların özgürlüklerini ellerinden almak yerine onların yaptığı bu önemli iş korunmalı. Farklı fikirler yüzünden uzun süreli hapis cezaları alma ihtimali Türkiye’deki haberciler için korkunç bir gerçek. Bu durum medya ve ifade özgürlüğünün eleştirel olmasını engelliyor” dedi.

Désir aynı zamanda Cumhuriyet Gazetesi'nin bu süreçte yaşadığı maddi zorlukların da altını çizerek, “Cumhuriyet Gazetesi, terörle ve 15 Temmuz’da yaşanan darbe girişimi ile hiçbir bağı olmayan, tanınmış, bağımsız ve özgür bir gazetedir” dedi. (DHA)