Turgut Kazan: Cezasızlık uygulayanı da yararlananı da kurtarmaz

Eski İstanbul Barosu Başkanı Kazan 'darbe girişimi ve terör eylemlerine karşı koyanlara cezasızlık' getiren KHK düzenlemesini Türkiye'nin Avrupa Konseyi üyesi olduğunu hatırlatarak eleştirdi. Kazan, "KHK ile getirilen cezasızlık kuralı uygulayanları da, yararlananları da kurtarmaz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski İstanbul Barosu başkanı Turgut Kazan, dün çıkarılan KHK ile getirilen 'darbe girişimi ve terör eylemlerine karşı koyanlara cezasızlık' uygulamasını eleştirdi.

Düzenlemeye ilişkin, Twitter hesbından açıklamada bulunan Kazan, şunları söyledi:

"Türkiye Sudan değildir. Avrupa Konseyi üyesidir. AİHM kuralları Yunanistan’ı bağladığı gibi, bizi de bağlar. Dolayısıyla, KHK ile getirilen cezasızlık kuralı uygulayanları da, yararlananları da kurtarmaz.

22 Mart 2001 günlü Streletz – Kessler ve Krenz / Almanya kararı bu hukuksal gerçeği vurgulamıştır. Birleşmeden sonra, eski Devlet Konseyi Başkanı ile Savunma Bakanı ve Yardımcısı yargılanıp hapis cezasına çarptırıldı.

Bu üç kişi, mahkumiyete konu eylem o dönem yasalarına uygun olduğu için, 7. maddenin ihlal edildiği iddiasıyla AİHM’ne başvurdu.

Mahkeme yaşam hakkının uluslararası sözleşmelerle korunduğunu, başvurucuların ise o dönem sahip oldukları güce dayanarak sözkonusu eylemleri gerçekleştirdiğini belirterek, sonradan yargılanıp cezalandırılmalarıyla 7. maddenin ihlal edilmiş sayılamayacağını karara bağladı."

"HUKUK DEVLETİNE DÖNÜLÜNCE HESAP SORULUR'

Turgut Kazan, değerlendirmelerini şöyle tamamladı: "Bu nedenle, tartışılan düzenleme resmi görevli veya milis özentili kişilere asla cezasızlık sağlamaz. Yaşadığımız günler sona erip hukuk devletine dönülünce, kaç yıl geçmiş olursa olsun, o kuralı uygulayanlardan ve yaralananlardan mutlaka hesap sorulur." (HABER MERKEZİ)

'Darbe ve terör' gerekçesiyle cezasızlık!'Darbe ve terör' gerekçesiyle cezasızlık!

AK Partili Ünal: Cezasızlık sadece 15 Temmuz içinAK Partili Ünal: Cezasızlık sadece 15 Temmuz için

Abdullah Gül'den KHK eleştirisi: Hepimiz üzülürüzAbdullah Gül'den KHK eleştirisi: Hepimiz üzülürüz